
Dok je krumpir na njihovim njivama još u rastu i čeka se jesenska berba, obitelj Filipović iz Belice ima pune ruke posla oko izgradnje novog skladišta krumpira kojih će u Belici ovih dana niknuti nekoliko
Riječ je o specijaliziranim skladištima kojima će se osigurati postojnost proizvoda, nakon što je uredbom Europske unije ukinuto odobrenje za korištenje aktivne tvari kloprofama, koje se u Hrvatskoj koristilo kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu.
Za samu izgradnju proizvođačima krumpira, pa i OPG-u Filipović, polovinu troška sufinancira Ministarstvo poljoprivrede iz programa ruralnog razvoja, no kako god se okrene, kažu, sve je to samo dodatni trošak.

Svoje su malo obiteljsko gospodarstvo izgradili na dugoj obiteljskoj tradiciji – treći su naraštaj proizvođača krumpira, s potencijalom i za četvrti, jer im u poslu često pomažu i njihova djeca Tea, Ana i Petar.
Raspolažu s oko 50 hektara zemlje i bave se cjelovitom proizvodnjom krumpira koja obuhvaća sve faze, od sadnje i berbe, do skladištenja, pakiranja i distribucije vlastitih proizvoda.


No, zato sa strepnjom prate ovogodišnji krumpir koji će biti daleko od razine prošlogodišnjeg prinosa.
– Godina je jako loša, čak katastrofalna. Lani smo imali proizvodnju oko 1.200 tona, a ove godine, ako nastavi ovako, bit će možda 300 do 400 tona. Temperaturni šokovi su najveći problem – najprije je bila kiša i hladno vrijeme, a onda je naglo zatoplilo i krenule su vrućine, krumpir jednostavno stagnira, ne raste, kažu.
Kakav god bio, sigurno je da će nakon berbe biti pospremljen u novo skladište, koje bi trebalo biti dovršeno do 15. kolovoza. Taman da se uz Veljku mešu i službeno otvori.

