PROIZVOĐAČI KRUMPIRA

OBITELJ FILIPOVIĆ IZ BELICE Novim skladištem na dobitku će biti krajnji kupac

Dok je krumpir na njihovim njivama još u rastu i čeka se jesenska berba, obitelj Filipović iz Belice ima pune ruke posla oko izgradnje novog skladišta krumpira kojih će u Belici ovih dana niknuti nekoliko

Riječ je o specijaliziranim skladištima kojima će se osigurati postojnost proizvoda, nakon što je uredbom Europske unije ukinuto odobrenje za korištenje aktivne tvari kloprofama, koje se u Hrvatskoj koristilo kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu.

Za samu izgradnju proizvođačima krumpira, pa i OPG-u Filipović, polovinu troška sufinancira Ministarstvo poljoprivrede iz programa ruralnog razvoja, no kako god se okrene, kažu, sve je to samo dodatni trošak.

– Nama skladište neće ništa olakšati posao, neće utjecati ni na cijenu i trebat će pet godina da trošak dođe na svoje. Ali, prilagođavamo se, učimo nešto novo i naposljetku će na dobitku biti krajnji potrošač, ističu Tomislav i Nikolina Filipović.

Svoje su malo obiteljsko gospodarstvo izgradili na dugoj obiteljskoj tradiciji – treći su naraštaj proizvođača krumpira, s potencijalom i za četvrti, jer im u poslu često pomažu i njihova djeca Tea, Ana i Petar.

Raspolažu s oko 50 hektara zemlje i bave se cjelovitom proizvodnjom krumpira koja obuhvaća sve faze, od sadnje i berbe, do skladištenja, pakiranja i distribucije vlastitih proizvoda.

– Krumpir plasiramo i na domaće i na strano tržište, a nekad čak ispadne da više odlazi van, ali to ovisi o godini, jer inozemno tržište traži krupni krumpir i jako nisku cijenu, govore Filipovići, koji nisu imali problema s lanjskim urodom – sav je prodan.

No, zato sa strepnjom prate ovogodišnji krumpir koji će biti daleko od razine prošlogodišnjeg prinosa.

– Godina je jako loša, čak katastrofalna. Lani smo imali proizvodnju oko 1.200 tona, a ove godine, ako nastavi ovako, bit će možda 300 do 400 tona. Temperaturni šokovi su najveći problem – najprije je bila kiša i hladno vrijeme, a onda je naglo zatoplilo i krenule su vrućine, krumpir jednostavno stagnira, ne raste, kažu.

Kakav god bio, sigurno je da će nakon berbe biti pospremljen u novo skladište, koje bi trebalo biti dovršeno do 15. kolovoza. Taman da se uz Veljku mešu i službeno otvori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije