Što je u Međimurju gomboc, gambaloc, vangaloc, žljičnjak, trganec?
Poznata je činjenica da se u vrijeme blagdana često zna
pretjerati obilnim jelima pa često znamo u novu godinu ušetati
z gambalocom v grlji, a nekad i v črevi. Riječ
gambaloc ima nekoliko sinonima u kajkavštini, a
u hrvatski se jezik ušuljao iz kulinarskog svijeta susjedne
države Mađarske gdje glasi gomböcz. Dakle, što je u Međimurju
gomboc, gambaloc,
vangaloc, žljičnjak,
trganec?
Tradicionalno jelo kojeg su pripremale naše bake, gambaloci ili
okruglice od tijesta regionalni je naziv za komadić tijesta koji
se kuha, valjušak ili trganac. Najčešće smo ih doručkovali, a
danas ih možemo jesti kao slatko ili slano jelo, kao prilog ili
samo. Gambaloci se tradicionalno prave od kukuruznog brašna, vode
i soli gdje se gusto, čvrsto tijesto oblikuje u kuglice i kuha u
slanoj kipućoj vodi.
Ovo jelo danas sadrži i preneseno značenje pa Međimurke i
Međimurce često možete čuti da imaju gambaloca v grlji
ili da zgledaju kaj da su pogotnuli gambaloca što znači
da ih nešto tišti ili im se grlo steglo jer su uhvaćeni u laži
ili nekoj drugoj nepredvidivoj situaciji i ne znaju što učiniti.
Frazemi posve primjenjivi za ovo doba godine jer ako samo
zavirimo u novčanike nakon prazničnog trošenja, zasigurno će vam
zastati gambaloc v grlji, no i to možete popraviti tako
da ukućanima skuhate fine gambaloce, prelijete ih slatkim ili
slanim preljevima pa će svi barem nakratko zaboraviti na one
gambaloce v grlji.