IZ ZATVORA

SLUČAJ ŠKRINJA Smiljana Srnec podnijela ustavnu tužbu. Povrijeđeno joj je pravo na pošteno suđenje?

Temelj ustavne tužbe je odbijanje 35 dokaznih prijedloga obrane bez valjanog razloga i to što Vrhovni sud nije dao razloge zašto ne prihvaća argumente iz žalbe

Smiljana Srnec podnijela je ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Županijskg suda u Varaždinu, kojom je pravomoćno osuđena na 15 godina zatvora zbog ubojstva svoje sestre Jasmine Dominić. Potvrdio nam je to Smiljanin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić.

– I dalje vjerujem u vladavinu prava i jednakost svih građana pred zakonom. Vrhovni sud je prema zakonu trebao ocijeniti žalbene razloge obrane, ali to nije učinio. Presude nisu uvažile temeljni zahtjev pravde u kaznenim stvarima da tužiteljstvo mora dokazati svoj slučaj izvan razumne sumnje i nisu u suglasnosti s jednim od fundamentalnih načela kaznenog prava, a to je in dubio pro reo. Kazneni postupak protiv moje stranke, uzet kao cjelina, konstituira povredu prava moje stranke na pravičan postupak, odnosno pošteno suđenje, naglašava odvjetnik Golubić i dodaje da je temelj ustavne tužbe odbijanje 35 dokaznih prijedloga obrane bez valjanog razloga i to što Vrhovni sud nije dao razloge zašto ne prihvaća argumente iz žalbe.

Primjerice, pojašnjava Golubić, ako sud tvrdi da nitko drugi nije bio u kući osim žrtve i njegove stranke Smiljane Srnec, i to uzima kao ključan argument za osudu, trebao je odgovoriti na pitanja tko je muškarac čiji je DNK pronađen na čarapama oko glave žrtve, čija je sijeda vlas na prstu žrtve te odakle tragovi majke ako sud kaže da ona nije boravila u kući.

– Još važnije, zašto je sud obrani zabranio korištenje zakonite dokumentacije policije iz 2005. godine? Iz ključnih dokaza, izjava koje su dali otac moje stranke Martin Dominić i Dražen Palfi, proizlazi da je Dražen Palfi posljednja osoba koja je vidjela žrtvu 2002. ili 2003. godine. To su obojica izjavili, i službena bilješka policije od 12. rujna 2005. godine glasi: ‘Martin Dominić daje policijskom službeniku sljedeće obavijesti: Zadnju informaciju o Jasmini dobio je prije dvije ili tri godine kad se sreo sa Draženom Palfijem koji ga je pitao za Jasminu i rekao mu da ju je vidio u Zagrebu i da su kratko razgovarali. Nakon toga više ništa nije čuo o Jasmini.’

Te izjave bacaju sasvim drugo svjetlo na nametnutu priču o tome kako je moja stranka pet godina držala roditelje, obitelj i sumještane u zabludi. Vrhovni sud ignorira činjenicu da ta dokumentacija postoji u spisu, da ju je dostavio državni odvjetnik i da je sud u Varaždinu obrani odbio dokazni prijedlog čitanjem te dokumentacije, pojašnjava Krešimir Golubić.

Posve je neshvatljivo, ističe, i zašto je odbijeno vještačenje kojim bi dokazali da Smiljana nije mogla ni staviti tijelo u škrinju ni premještati škrinju po kući. Ni na to pitanje Vrhovni sud ne daje odgovor.

– Sud je nerazmjerno ograničio obrani mogućnost da stvarno iznosi i dokazuje tvrdnje u prilog svom predmetu čime ju je, u suštini, doveo u neravnopravni položaj u odnosu na suprotnu stranu u postupku. Svatko prema Ustavu ima pravo na pravično suđenje temeljeno na dokazima koji su provedeni u postupku, a ne na predrasudama i neistinitim informacijama plasiranim javnosti. Svi trebamo biti jednaki pred zakonom, zaključuje Smiljanin branitelj Krešimir Golubić.

Podsjetimo, Smiljani Srnec je u travnju Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je nepravomoćno osuđena na 15 godina za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000., a čije je tijelo nakon 19 godina pronađeno u zamrzivaču Smiljanine obiteljske kuće.

Smiljana se trenutno nalazi u Centru za dijagnostiku u Zagrebu, gdje se odlučuje o programu izvršavanja i zatvoru u kojem će nastaviti izvršavati svoju kaznu. Do donošenja te odluke, nalazit će se u Zatvoru u Zagrebu, odnosno Remetincu, a na izvršavanje kazne će, najvjerojatnije, biti upućena u Kaznionicu u Požegi, jedinu u Hrvatskoj u kojoj kaznu mogu izdržavati zatvorenice osuđene na kazne dulje od šest mjeseci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije