GOR' DOL' PO BREGIMA

OD PLIVAČKOG PRVAKA DO TURISTIČKOG VODIČA Kiki ‘z Međimurja goste vodi na lutanja međimurskim bregima i goricama

Iako mu turizam nije bio visoko na listi životnih prioriteta, Kristijan Stunković je danas licencirani turistički vodič koji kroz vlastiti brend Kiki 'z Međimurja želi posjetiteljima predstaviti još neistraženi turistički biser - Međimurje

– Iako sam se školovao vani i putovao svijetom, uvijek se vraćam u moje malo Međimurje – otud i naziv stranice Kiki ‘z Međimurja. Krenite sa mnom na avanturu Međimurjem, malim rajem na zemlji, između Drave i Mure, po ravnicama i bregovima, poljima i vinogradima. Iskusite najsjeverniji dio Međimurja!

Uvod je to kojim sa svoje stranice na društvenim mrežama turistički vodič Kristijan Stunković iz Šenkovca poziva posjetitelje u svoj rodni kraj.

Mladom je Kristijanu 25 je godina, ali iza sebe već ima poprilično životno iskustvo. Bivši je plivački državni prvak, te je uz plivačku sportsku stipendiju preddiplomski studij završio na Sveučilištu u Oklahomi.

>> OD PLIVAČKOG PRVAKA DO TURISTIČKOG VODIČA Kiki “z Međimurja goste vodi na lutanja međimurskim bregima i goricama

U plivanju je i danas, ali više ne kao natjecatelj nego kao trener u svojem Čakovečkom plivačkom klubu, a dok kraju privodi i diplomski studij ekonomije na Sveučilištu primijenjenih znanosti IMC-a Krems u Austriji, uz posao pripravnika u jednoj međimurskoj tvrtki sve se više okreće turizmu i nastojanju da kao licencirani turistički vodič svoj rodni kraj turistima predstavi kao još neistraženi turistički biser.

– Prije desetak godina sam spomen nekakvog turizma u Međimurju izazivao je podsmijeh, ali danas je situacija potpuno drugačija. Ja sam uvijek vidio potencijal u našem kraju, samo ga treba znati iskoristiti, ne čekati da se prilika pruži nego je sam stvoriti. Kako sam vidio nešto svijeta, mogu ono dobro pokušati preslikati u našu sredinu, ističe Kristijan.

Stoga je kao turistički vodič, pod imenom Kiki ‘z Međimurja, krenuo u organizaciju kružnih wine and walk tura, u kojima spaja pješačenje prekrasnim krajolikom i prirodom međimurskih bregi s ponudom najboljeg od domaće enogastronomije.

– Prva tura bila je taman uz Urbanovo, 5. lipnja, a u organizaciji mi je pomogla kolegica turistička vodičica Jelena Holenko Pirc iz agencije Lynx and Fox, koja sa sličnom vizijom radi na promociji svojeg Gorskog Kotara. Turu smo nazvali ‘Gor’ dol’ po bregima’ i zapravo je malo preinačena štrigovska kružna tura koju je osmislilo Planinarsko društvo Bundek – staza duga 11 kilometara kreće od Štrigove do Banfija, cestom do Mađerkinog brega gdje se prvi put staje uz ponudu Vinarije Štampar, pa dalje nizbrdo prema granici sa Slovenijom, do Robadja i Svetog Urbana, zatim druga duža stanka u vinariji Cmrečnjak i naposljetku povratak u Štrigovu preko vrha Štrigovčak, pojašnjava Kristijan, pa dodaje da je financijska potpora ovoj pilot-turi stigla i od Turističke zajednice Međimurske županije.

Iako mu turizam nije bio visoko na listi životnih prioriteta, Kristijan se s njime susreo kad je na trećoj godini diplomskog studija trebalo odraditi stručnu praksu. Nakon dugog traženja, uspio je pronaći jednu tvrtku, britansku ali sa sjedištem u Splitu, koja je organizirala ture mini kruzerima po Jadranu: od Splita do Dubrovnika, pa usput do Hvara, Korčule i Mljeta, ili prema Zadru i nazad.

– Vlasnici tvrtke su zapravo Dankinja i Novozelanđanin, a gosti su uglavnom bili stranci, najviše iz Australije i Novog Zelanda, zatim Južne Afrike, Engleske i Islanda. Radio sam malo u uredu, malo kao turistički predstavnik, vodio goste na biciklističke i planinarske, pa i party ture, pojašnjava Kristijan svoje radno ljeto 2019. godine.

Isto je planirao i 2020. godine, ali turizam i pandemija međusobno su isključivi pojmovi, osobito kad ste usredotočeni na goste s drugog kraja svijeta.

Krenuo je tad u potragu za poslom kod kuće, pa naišao na seminar za turističke vodiče na Međimurskom veleučilištu, nakon kojeg je postao licencirani turistički vodič. Učlanio se i u Udrugu turističkih vodiča i pratitelja Međimurja, pa počeo razrađivati svoje ideje.

– Krenuo sam obilaziti postojeće pješačke ture – međimurski planinarski put, svetomartinsku Muru i štrigovsku kružnu stazu koja me se najviše dojmila. Kontaktirao sam Jelenu koja ima viziju kako brendirati svoj kraj i privući turiste i odlučili smo organizirati prvi obilazak s turistima. Prva tura je odlično prošla, i za jesen već planiramo novu, kao i onu uz Muru oko Svetog Martina koju smo sad morali otkazati zbog lošeg vremena, pojašnjava Kiki.

Zasad su sve ture jednodnevne, ali uvijek postoji mogućnost da se turiste ovdje zadrži barem još jedan dan, osobito ako se iskombinira s posjetom donjem Međimurju.

– U gornjem su kraju popularne kuće za odmor, donji ima ogroman potencijal za razvoj tzv. robinzonskog turizma na rijeci Dravi. U Podravini već ima nešto tog tipa i imaju velik odaziv, osobito stranaca, pojašnjava Kiki.

Tek je na svojem turističkom početku, dodaje, i svoj brend želi razviti u suradnji s drugim vodičima iz Međimurja.

Jer je, kaže, svima cilj isti – dovesti turiste u Međimurje.

Uz viziju i ideju, u ostvarenju tog cilja najveći će mu saveznik biti njegova upornost i spremnost da ‘zaprlja ruke’.

– U plivanju, primjerice, nisam bio neki talent, barem ne kao neki drugi koji su možda krenuli trenirati kad i ja. Ali bio sam radnik, trudio sam se i dogurao sam i do titule državnog prvaka 2017. godine, i do sportske stipendije koja mi je omogućila studij u SAD-u – vrijedno iskustvo u međunarodnom okružju koje bih, da mogu, ponovio. Tu sam stipendiju želio i sam pronašao način da to ostvarim, pojašnjava Kristijan, a taj će prokušani recept za uspjeh slijediti, zaključuje, i Kiki ‘z Međimurja.

Naodmet, naravno, neće biti i pitoreskni brežuljci, vinogradi i šumarci, kao stvoreni za lutanja…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije