UOČI DANA OPĆINE BELICA

NAČELNIK BELICE ZVONIMIR TARADI ‘Hladnjače ovdje život znače!’

Od Petrova i Pavlova, odnosno zadnjeg Dana općine, koji se obilježava nedjelju prije toga blagdana, nanizalo se projekata... Belica je i danas orijentirana na poljoprivredu, a upravo se na tom području trenutno provode i najveći investicijski projekti, o čemu razgovaramo s načelnikom Zvonimirom Taradijem

Što se sve pokrenulo unatrag godine dana?

– Osim već aktivnih, imamo projekte koje kandidiramo na natječaje koje raspisuju resorna ministarstva kao i natječaje koji se financiraju iz Europskih fondova. Lani smo kandidirali projekt, raspisali natječaj i odabrali izvođača i s 1.srpnja počinje izgradnja ograde na igralištu NK Belica u vrijednosti oko 280 tisuća kuna. Sve je već gotovo i kada je riječ o projektu završetka fasade na Društvenom domu Gardinovec, a čija je vrijednost oko 130 000 kuna. U postupku javne nabave je natječaj za atletsku stazu kod OŠ Belica, a u sklopu Sportskog parka Belica čija je procijenjena vrijednosti 1,5 milijuna kuna ( + PDV). U tom projektu nas podupire Ministarstvo sporta i turizma s 450 tisuća i Međimurska županija s 300 tisuća kuna, dok se ostatak financira sredstvima Općine. Radovi na izgradnji atletske staze započeti će u srpnju ili kolovozu, a planirano je da budu gotovi već u listopadu. Pripremljena je dokumentacija za projekt rekonstrukcije i adaptacije vatrogasnog doma DVD Gardinovec. Planirani troškovi su 600 tisuća kuna, a radovi također kreću ove godine. Pred dobivanjem građevinske dozvole je i projekt rekonstrukcije županijske ceste, to je spojna cesta kod kapelice u Gardinovcu. Tu je i nastavak uređenja poljskih puteva jer je poljoprivreda kod nas itekako važan dio života. U proračunu su planirana sredstva za nastavak obnove dječjih igrališta kao i uređenje parkova.

VELIKI USPJEH

Ove godine ste se uhvatili u koštac i s divljim odlagalištima.

– S Fondom za zaštitu okoliša napravili smo sanaciju jednog divljeg odlagališta, a druga će se napraviti. To je još jedan korak prema tome da Belica ide maksimalno u smjeru zaštite okoliša. Već četvrtu godinu naša općina je najbolja od svih 556 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u odvojenom skupljanju otpada. Ovih dana ćemo svima podijeliti žute i plave kante, za plastiku i papir pa da više neće morati koristiti vreće.

Kakva je bila protekla godina?

– Bilo je svakako teže raditi kada govorimo o nekom smislu operativnosti, održavanja poslovnih sastanaka, sastanaka unutar Općine, a koji su potrebni za donošenje odluke. Bitno su bili smanjeni i kontakti s građanima, a oni su osnova za nastavak života i poboljšanje uvjeta života. Ipak smo u tijekom pandemije donijeli četvrte izmjene prostornog plana što je temelj investicija. Radi se o izgradnji hladnjača, što je bila investicija – za ljude! Nužno je bilo stvoriti uvjete kako bi ljudi mogli dobiti građevinske dozvole. Uloženo je više od 700 tisuća kuna za vodovod u zoni. Slijedi javna rasvjeta, izgradnja ceste. Moramo urediti kompletnu infrastrukturu. Nedavno su upravo kod nas potpisani ugovori s Vladom HR vrijedni 62 milijuna kuna, a za skladišta. Bio je tu i premijer. To su rješenja iz prvog kruga, a već je krenuo idući. Trenutno je aktivno osam projekata izgradnje hladnjača.To je najviše što se trenutno gradi u jednoj županiji. Pravi smo primjer dobre prakse, jer smo u samo godinu dana uspjeli s Ministarstvom poljoprivrede, resornom Agencijom utvrditi pravila, napraviti sve što treba, od ideje do realizacije i to u samo godinu dana, što je veliki uspjeh.

Kad govorimo o infrastrukturi, nedostaje još kanalizacija. Kada se može očekivati?

– Belica još čeka kanalizaciju. U pitanju je aglomeracija. Mi imamo projekte već odavno, no određenim promjenama, a s obzirom na to da se išlo u fondove, sada se poštuju njihova pravila. Razlog je bio taj da se mještani dodatno ne opterećuju financijski. Početak gradnje kanalizacije očekujemo za dvije godine.

BUDUĆNOST

Na koji se način pomažu mladi?

– Već petu godinu dajemo poticaj mladima koji si ili kupe gradilište ili naslijede kuću na drugoj adresi, a na području općine i idu u izgradnju. Uplaćuje im se na račun15 tisuća kuna. Svake godine imamo otprilike sedam takvih, mladih obitelji. Već dugo stipendiramo studente, godišnje njih oko 45. Visina stipendije iznosi od 400 do 600 kuna, ovisno o mjestu studiranja. Podmirujemo i troškove predškolskog odgoja i to u iznosu od oko 60 do 70% za prvo dijete, za drugo je popust, a za treće je vrtić besplatan. Sa 75% iznosa financiramo produženi boravak djece u školi. Iako na samom početku interes nije bio prevelik, danas već imamo dva odjeljenja, s tendencijom da otvorimo i treće. Općina financira troškove učitelja u boravku kao i ostale troškove. Svima kupujemo radne bilježnice, a ovoga ćemo puta kupiti mape. Svakom srednjoškolcu već treću godinu dajemo tisuću kuna pomoći za kupnju knjiga za srednju školu. Općina je s prijevoznicima sklopila ugovor za prijevoz učenika od Čakovca do Varaždina tako da i tu financiramo većinu tih troškova. Pratimo mlade od vrtića do fakulteta, pa i dalje.

Na koji se način podupire rad udruga?

– Redovito raspisujemo natječaj za dodjelu sredstava. Ove godine smo predvidjeli 200 tisuća kuna za sport, oko 134 tisuća je predviđeno za kulturu. Ima tu još udruga koje pomažemo, a koje nisu izravno s našeg područja. Sufinanciramo programe namijenjene za djecu s posebnim potrebama, a koje provode razne udruge. To je također način kako se može pomoći roditeljima i djeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije