110. obljetnica rođenja Josipa Vrhovskog

U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Općine Nedelišće i Pjevačkog zbora «Josip Vrhovski» Nedelišće održana je u ponedjeljak, 20. veljače 2012., svečanost u prigodi 110. obljetnice rođenja skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Josipa Vrhovskog.

Kod njegove rodne kuće u Črečanu uz rodbinu i mještane okupili su se predstavnici čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na čelu s predsjednikom dr. sc. Stjepanom Hranjecom, rukovodstvo Općine Nedelišće, i to općinski načelnik Mladen Horvat, njegovi zamjenici Darko Dania i Vitomir Kirić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Kacun i zamjenik Ivan Marciuš, te članovi Pjevačkog zbora «Josip Vrhovski» Nedelišće na čelu s predsjednikom Valentinom Novakom.

Načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat i predsjednik Matice hrvatske Ogranak Čakovec dr. sc. Stjepan Hranjec položili su vijenac kod spomen ploče Josipu Vrhovskom na njegovoj rodnoj kući.

Svečanost je nastavljena u općinskoj vijećnici u Nedelišću gdje je okupljene pozdravio predsjednik Vijeća Željko Kacun istaknuvši kako iz najmanjeg naselja u sastavu općine Črečana dolazi velikan hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Predsjednik matičinog Ogranka Čakovec dr. sc. Stjepan Hranjec govorio je o životu i djelovanju Josipa Vrhovskog, rođenog 20. veljače 1902. godine u Črečanu. Nakon završene Gimnazije u Varaždinu Vrhovski je upisao studij kompozicije na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Blagoja Berse.

Već je tijekom studija, koji je nastavio u Berlinu i Salzburgu, a naročito kasnije, pokazao sklonost prema tri vrste glazbenog rada – skladanju, dirigiranju i pedagoškom radu, kojima je obilježen njegov životni i stvaralački put. Kako samo od skladateljskog rada nije mogao živjeti, radio je kao profesor glazbe u srednjim školama u Zagrebu, istodobno vodeći nekoliko pjevačkih društava, potom je namješten kao direktor Muzičke škole u Varaždinu kada je u svom rodnom mjestu osnovao Mješoviti zbor «Črečinčani», pa je vodio i orkestar varaždinskog kazališta, a 1948. bio i njegovim direktorom, da bi 1951. otišao u Split za predavača na Muzičkoj školi istodobno vodeći orkestar splitskog HNK-a, a zatim bio u Karlovcu kao direktor Muzičke škole i animator glazbenog života.

Od umirovljenja 1963. boravio je u Zagrebu, gdje je i umro 18. travnja 1983. godine. Dr. Hranjec u svom je obraćanju istaknuo dvije važne činjenice vezane uz zaslužnog glazbenika Josipa Vrhovskog. Prvu, da je 1945. od nove vlasti bio optužen te je za kaznu dobio «zabranu javnog izvođenja djela» gdje je posrijedi bilo skladanje nekih skladbi koje su bile nepoćudne novome režimu.

No, da je kazna bila preoštra potvrđuje kako mu je ona koncem iste godine bila ukinuta, ali ga je u novoj državi svejedno pratio glas «obilježenog» skladatelja što je vjerojatno presudan razlog da je njegovo stvaralaštvo prolazilo nedovoljno zapažano i isticano. Drugo, važno za afirmaciju međimurske popijevke, je činjenica da se Vrhovski pridružio glazbenim genijima ovoga kraja (Slavenski, Magdalenić i drugi) koji su se nadahnjivali narodnom popijevkom svoga zavičaja.

Tako je ta popijevka i na taj način tada bila afirmirana, a takve skladbe dobivale bi osobit zavičajni kolorit. Upravo zato trebamo svi mi, pogotovo ovdje u Međimurju, osjećati duboku zahvalnost prema djelu Josipa Vrhovskog, a jedna je hvalevrijedna gesta što ovdašnji zbor nosi njegovo ime, ali to isto tako ne bismo trebali iskazivati samo u ovakvim, svečanim, obljetničkim prigodama, zaključio je dr. sc. Stjepan Hranjec.

U glazbenom dijelu programa dvije skladbe Josipa Vrhovskog izvela je sopranistica Katarina Toplek uz pratnju Lane Magdalenić na klavijaturama.

Na kraju svečanosti nazočnima je zahvalio načelnik Mladen Horvat istaknuvši kako je najveći promotor djela Josipa Vrhovskog nedelišćanski pjevački zbor čije su članice izvele djela ovog glazbenika, a koji uspješno vodi Branimir Magadalenić, prof., također nazočan svečanosti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije