ŠTO SMIJEMO RADITI U PETAK?

VIDEO Troskot u Direktu otkrila koje mjere će Stožer ublažiti: ‘Na svadbama će smjeti biti 120 ljudi’

Sad imamo opet situaciju gdje će u nekim trgovačkim lancima ljudi moći jesti hranu, a neće moći, odmah u lokalu pored, popiti kavu, kazala je

Nakon sastanka sa Stožerom, Žaklina
Troskot
 iz Nacionalne udruge ugostitelja otkrila je
kako će se radno vrijeme kafića i restorana pomaknuti do 23 sata.
Svadbe će moći trajati cijelu večer, na njima će moći biti
maksimalno 120 osoba, a otvorit će se unutarnji prostori
restorana. Troskot smatra kako su zbog toga kafići
nepravedno zakinuti. 

– I to još uvijek nisu završeni razgovori. Mi smo bili na
razgovoru i sutra ćemo sigurno morati nastaviti zato jer opet
dovode kafiće u istu situaciju kad su bili i na zimu gdje su
mogli prodavati coffee to go. Sad imamo opet situaciju gdje će u
nekim trgovačkim lancima ljudi moći jesti hranu, a neće moći,
odmah u lokalu pored, popiti kavu. Tako da je to opet dosta
nelogično, kazala je za RTL Direkt i navela kako se, ako
epidemiološka situacija bude povoljna, mogu nadati otvaranju od
15. lipnja. Dodatna vrijeme koje će restorani i kafići raditi,
kaže, mnogo im znači. 

– Za restorane sigurno puno znači jer morate zamisliti da je do
sada bilo do 22 sata. Nisi večerao. Ako dođeš na večeru u 20:30,
moraš biti jako brz, tako da su gubili taj večernji posao. Isto
tako su gubili vrijeme koji im nije išlo na ruku. Kiša je padala
i nije ti ugodno sjediti vani tri sata i večerati. Isto tako,
naravno i kafićima tako da će ovo produljenje radnog vremena
sigurno doprinijeti nešto, ali velim – nismo do kraja zadovoljni,
navela je. Prema podacima za prva četiri mjeseca ove godine, u
usporedbi s 2019., promet je manji 55,5 posto. Troskot je otkrila
i podatak koliko je kafića zatvorilo.

– Imamo taj podatak koji je preko 1000 kafića trajno. Imamo 42
posto subjekata koji su u blokadi, ali imamo još firme, kako ih
mi sad možemo nazvati, zombi subjekti koji će kad prestanu mjere,
pokazati stvarnu situaciju i tko će na kraju opstati, tko će moći
početi raditi i tko će se moći prilagoditi tržištu nakon što nije
zaradio već osam mjeseci jer imate kafiće koji nisu imali terasu.
Oni ne rade od 28. studenog, kazala je. 

– Ono što očekujemo je da koliko god traju bilo kakva ograničenja
u radu, to mora pratiti financijske mjere. To više ne bi imalo
nikakvog smisla, sad prekinuti, nakon godinu dana. Onda nisu
trebali ni ovih godinu dana ništa uplaćivati tako da je to nešto
što očekujemo da ide do kraja, rekla je Troskot ističući problem
koji će se pojaviti dolaskom sezone. 

– Imat ćemo drugi problem, a to je radna snaga. Znači mi smo
nepovratno izgubili 12.000 radnih mjesta sada u koroni, gdje su
se ugostiteljski djelatnici jednostavno prekvalificirali i
puno njih je otišlo na građevinu s obzirom da je tamo velika
potražnja. Moramo uzeti u obzir da su oni u ugostiteljstvu
stavljeni na crnu listu svih banaka, dakle oni nisu mogli
dobivati minuse, da nisu mogli dobivati kredite. Ljudi su
jednostavno morali napuštati svoje poslove kako bi mogli
preživjeti unatoč tim potporama koje smo dobili, ustvrdila
je. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije