Ako se već ne može izbaciti s jelovnika, jače posoljenu se hranu treba jesti tijekom dana ili najmanje tri sata prije spavanja, kažu liječnici...
Ako se znate i satima okretati po krevetu pokušavajući
zaspati – a uzrok nisu ni kofein ni brige koje vas muče
– stručnjaci kažu da vam probleme sa spavanjem možda
uzrokuje uobičajena namirnica koju svi svakodnevno
koristimo – sol.
Naime studija Europskog endokrinološkog društva pokazala je da
slana hrana može znatno produljiti vrijeme potrebno da zaspimo,
te da može uzrokovati češće noćno buđenje i općenito
poremetiti san. To se pokazalo na sudionicima koji su
prije spavanja jeli jače posoljenu hranu: kad su
napokon zaspali, slana im je hrana skratila REM
fazu dubokog sna i nastavila ometati san, a dijelu
njih je uzrokovala i noćne more.
– Obroci s visokim udjelom natrija koji se jedu navečer mogu
pridonijeti raznim poremećajima spavanja, djelomično jer
povećavaju krvni tlak i uzrokuju zadržavanja
tekućine – objasnila je dr. Sandra Darling
iz Klinike za spavanje u Clevelandu.
Sol, dodaje ona, uzrokuje nesanicu ili narušava kvalitetu
spavanja, te može uzrokovati češća buđenja i pridonijeti
jutarnjem osjećaju umora ujutro.
– Osim što remeti probavu i povisuje
krvni tlak zbog čega loše spavamo, slana hrana često
uzrokuje i zadržavanje tekućine zbog koje nas mjehur
može po noći češće buditi – rekla je dr. Darling.
To su pokazali i sudionici japanske studije Sveučilišta Nagasaki
iz 2017. godine koji su se nakon
smanjenja unosa soli s 11 na osam grama dnevno
rjeđe preko noći budili zbog punog mjehura; pa
su dva do tri puta sveli na prosjek od 1,4 puta.
– Često noćno mokrenje nije neuobičajeno, pogotovo kod starijih
ljudi, a ova istraživanja pokazuju da bi s jednostavnom
promjenom prehrambenih navika mogli značajno
poboljšati kvalitetu života – rekao je voditelj studije dr.
Tomohiro Matsuo za Best Life Online.
On zato savjetuje da se jače posoljena hrana, ako se već ne
može izbaciti s jelovnika, jede ranije tijekom dana ili najmanje
tri sata prije spavanja, da bi se izbjeglo naprezanje probavnog
sustava preko noći, a nutricionistkinja dr. Brooke
Scheller takvu hranu nikako ne preporučuje nakon
19 sati.
– Ona podiže razinu hormona stresa, kortizola koji djeluje skroz
suprotno od melatonina, hormona spavanja – objasnila
je Scheller koja preporučuje da se prije spavanja izbjegava
i prženo.
– Hrana bogata mastima, poput pržene i prerađene hrane, probavnim
sustavom putuje sporije od svježe hrane, povrća i proteina. Čim
ju zagrizete, probavni sustav počinje s radom i tijelo
oslobađa kemijsku supstancu histamin, koji vas može držati
budnima – kaže dr.Scheller, a dodaje i kako
probavnom sustavu treba dosta vremena da razradi
premasnu i prženu hranu što također remeti naš san.