Stručnjaci su objasnili zašto dolazi do ove pojave i kako riješiti problem.
Aleksandra Fedorčenko i Jan Hruby, članovi Češke
akademije znanosti i stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku,
proveli su istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim
površinama i došli do odgovora zašto se hrana lijepi za tave, čak
i one kvalitetne.
Ovaj par testirao je dvije tave s dnom dizajniranim da se hrana
ne lijepi – jedna je presvučena keramičkim česticama, druga
ima teflonski premaz. Na tave su stavili malo
suncokretova ulja, a zatim su snimili i izmjerili brzinu
kojom se tava sušila.
Kako je objavljeno u časopisu Physics of Fluids,
dolazi do termokapilarne konvekcije – pojave u kojoj
gradijent površinskog napona utječe na tekućinu, u ovom slučaju
ulje, da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se
počinje lijepiti za središte posude.
Da biste izbjegli ovu situaciju, stručnjaci savjetuju da povećate
količinu ulja na kojoj pripremate hranu tako da cijela tava bude
premazana uljem, zagrijavajte je umjereno – nemojte
odmah na početku staviti na najjači plamen, i koristite
se posudama s debljim dnom. Također, hranu treba
miješati često dok se priprema, prenosi
Gizmodo.