Kažu da bi ovoj namirnici trebalo posvetiti puno više pažnje tijekom kuhanja.
Onima koji nisu vješti u kuhinji vjerojatno je svaki luk isti i
ne primjećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali
kuhari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati
više pažnje.
Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je režete ni
dinstate, kažu za
cooktopcove.com i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u
mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.
Ljubičasti luk – nije baš dobar za kuhanje,
bolji okus imat će ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao
dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno
manje šećera od žutog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju
rizik oboljenja od raka. Kuhari kažu da ga režete na kolutove i
da svaki kolut potom razdvojite prstima.
Slatki luk – razlika između ovog i žutog luka u
izgledu je gotovo neprimjetna, kod slatkog je kora malo više
narančasta. Ima puno blaži okus od ostalih vrsta, pa je najbolji
izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga
koristiti i za umak od rajčice jer sadrži dosta vode. Trebalo bi
ga rezati na trakice.
Žuti luk – najčešće korištena vrsta kod kuhanja,
ima najjači okus od svih i odličan je izbor kada trebate
karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite
ga na sitne kockice. Nemate okrugli papir za pečenje? Evo kako ga
napraviti u samo par sekundi!
Srebrenac – najbolji izbor za meksička jela i
salate, ali i kao dodatak na pizzi jer je najhrskaviji od svih
vrsta, ali i najzdraviji jer ima protuupalna svojstva. Reže se na
trakice.
Luk kozjak – male i uske glavice ovog luka
slatkog su i ne baš intenzivnog okusa, pa je najbolji izbor za
pripremu svježih umaka. Režite ga na trakice.
Mladi luk – iako ga je najbolje jesti sirovog,
može se koristiti i za kuhanje, i to zajedno sa zelenim dijelom.
Obavezno se reže na kolutiće.
Kuhari su podijelili i nekoliko uputa za dinstanje. Prvo, režite
luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i
veličine. Radite to ručno jer razne sjeckalice i blenderi ga u
tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati.
Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete
koristiti i mast. Luk dodajte u tavu tek kad se dobro zagrijala,
stavite na laganu jačinu i miješajte drvenom kuhačom.