BOKS

BK ČAKOVEC BY SILVER BOXER Filip Kolar: ‘Treniram dva puta na dan, šest dana u tjednu’

Pred članom Boksačkog kluba Čakovec by Silver Boxer Filipom Kolarom je nastup u Mađarskoj.

eMedjimurje: Prvo te molim da se predstaviš našim čitateljima i kako si krenuo u svijet boksa?
Filip:
Na početku pozdrav svim čitateljima. Ja sam Filip Kolar i dolazim iz Nedelišća, imam 20 godina i bavim se boksom. Tako nekako ta predstavljanja obično krenu. Moja ljubav prema borilačkim sportovima rodila se još kad sam kao mali s tatom gledao boksačke mečeve, MMA borbe i kickbox mečeve. Uvijek smo zajedno gledali i komentirali tko je bio bolji borac i diskutirali po cijele noći o tome. Još dan danas održavamo tu, nazovimo je ‘tradicijom’ zajedničkog gledanja mečeva i čestih diskutiranja do ranih jutarnjih sati.

eMedjimurje: Pred tobom je nastup u Mađarskoj, o kakvom turniru se radi, kako to da si pozvan?
Filip:
Pa da, dobro ste rekli. Sve je krenulo najavom trenera Vanje Kostela da idemo za Zagreb – na pripreme. Kao član Boksačkog kluba Čakovec, dobio sam prvenstveno priliku sudjelovati na treninzima sa najboljim Hrvatskim boksačima na zajedničkim pripremama – sparinzima Hrvatske boksačke reprezentacije. Jedan smo vikend imali pripreme s muškom seniorskom reprezentacijom, a sljedeći nam se vikend pridružila Slovenska boksačka reprezentacija s kojom smo odradili jako kvalitetne i dobre sparinge. Izgleda kako sam na tim sparinzima pokazao visoku kvalitetu spremnosti i volju te su izbornik Dorijan Čalić i trener reprezentacije Kristijan Hodak primjetivši to, odlučili me nagraditi odlaskom na turnir u Mađarskoj. Radi se o turniru Istvan Bocskai u Debrecenu. To je jedan od najpoznatijih boksačkih turnira A kategorije u kojem sudjeluju najiskusniji borci Europe.

eMedjimurje: Pripreme su odrađene u Zagrebu, kako je bilo, kako se sad pripremaš za turnir?
Filip:
Pripreme u organizaciji Hrvatske boksačke reprezentacije jesu odrađene u Zagrebu, no to naravno nije dovoljno da bi jedan boksač sebe mogao nazivati spremnim. Tamo smo više –manje uočili što nam nedostaje, koji dio treba pojačati, osjetili različitost protivnika i vidjeli koliko smo zapravo spremni. Za ovaj turnir se pripremam na identičan način kao i kad treniram normalno, samo što se zajedno s trenerom više fokusiramo na tehniku u kojoj još uvijek pronalazimo pokoji nedostatak.

eMedjimurje: Prošla godina bila je svakojaka zbog korone, kako je tebi bilo, gdje si nastupao, koliko si zadovoljan rezultatima?
Filip:
Ova trenutna situacija s COVID- 19 nam je otežala prošlu godinu jer nismo imali nikakav meč gotovo sedam mjeseci što je jako puno. U tom se period moglo odraditi puno više. Imao sam  doduše par mečeva u prvoj Hrvatskoj boksačkoj ligi pa Pevex liga u kojoj sam odradio jedan meč s uspjehom na koji sam iznimno ponosan. U Pevex ligi trebao sam imati još jedan meč, no zbog mjera koje su bile uvedene taj je nastup otkazan i čeka se novi datum. Nastup koji mi nekako iskače iz dosad nabrojenih jest svakako onaj izvan države koji sam odboksao u Poljskoj, po prvi put u dresu Hrvatske boksačke reprezentacije. Bez neke lažne skromnosti priznajem kako sam odrađenim jako zadovoljan. Šta se tiče ostalih mečeva, pošto nemam puno iskustva jer treniram svega godinu dana i par mjeseci, mogu reći da sam se u tom kratkom periodu iskazao jako dobro što je prvenstveno ocjena trenera Vanje Kostela. On je nekako najmjerodavniji dati ocjenu pošto može sagledati cjelokupni rad i rezultate.

eMedjimurje: Koliko puta tjedno treniraš, kako održavaš formu, kako izgledaju treninzi, tko su tvoji treneri?
Filip:
Treniram dva puta na dan, šest dana u tjednu. Nedjelju uvijek uzmem za odmor. A gledajte, treninzi su naporni. Nekako ne bi imalo sve ovo smisla da ih odrađujem s lakoćom. Ovo ipak nije samo rekreacija. Onog trena kad sam odlučio trenirati i baviti se sportom, jasno mi je dato do znanja kako je jedini put ka uspjehu svakodnevno podizanje granica. Odrađujem puno različitih treninga. To znači da nije sva moć i znanje samo u boksačkom dijelu treninga, već ima tu  i ostalih gradiva na kojima se radi, primjerice teretana, trčanje, sprintevi, plivanje i funkcionalni treninzi. Glavni trener mi je već spomenuti Vanja Kostel. On je taj koji sa mnom stalno radi na boksačkom dijelu treninga, dok mi u funkcionalnom dijelu pomaže pomoćni trener Kristijan Leskovar.

eMedjimurje: Kakvi su uvjeti rada u Boksačkom klubu Čakovec, oprema, kako se snalazite s financijama?
Filip:
Ha,ha, ha. O tome biste možda trebali pitati ekipu koja tamo zalazi. Što se tiče opreme i uvjeta naša dvorana je ‘Amerika’. U  današnje vrijeme ima mnoštvo sportskih centara pa čak i klubova koji se bave borilačkim sportovima tako da nije problem usporediti. Prostor dvorane proteže se na cca 900 metara kvadratnih te je u najmanju ruku najbolje opremljena boksačka dvorana u Hrvatskoj, koja uz sami boks u ponudi ima i dio za funkcionalni trening te teretanu. Opreme ima, no isto tako uvijek ima još ono nešto što trener i predsjednik kluba Vanja smatra prijeko potrebnim. Što se tiče financija, to je dublja priča. Dvorana se uglavnom financira iz članarina, dok nam kad su u pitanju natjecanja i organizacija evenata u pomoć uskaču sponzori. Ponekad znamo u klubu, onako u internoj zezanciji reći da će se sad kad bude sve više rezultata ‘početi trgati’, ali to je nažalost tako…

eMedjimurje: Boks izgleda jako grub sport s dosta ozljeda, je li tome tako?
Filip:
Pa gledajte, u svakom sportu postoje raznovrsne ozljede i to je sve dio sporta. Što prije to prihvatite, bit ćete spremniji i lakše ćete ih psihički podnijeti. Boks je specifičan sport jer ga ne igrate kao nogomet, košarku, rukomet itd. U boksu se borite sami i ni u jednom trenutku ne ovisite o ostalim igračima. Njih nema. U ringu ste samo Vi, vaš protivnik i trener u kutu koji Vam je jedini koordinator i netko od povjerenja. Boks je nešto što živim, naravno, ne podcijenjujući ni jedan drugi sport, no ovo je neka posebna vrsta.

eMedjimurje: Vjerujemo da je i prehrana jako bitan faktor u postizanju vrhunskih rezultata?
Filip:
Što se tiče prehrane na to pazim poprilično. Jedem uglavnom uravnoteženu prehranu jer koliko je bitan trening, toliko je i sama prehrana. Unosim puno tekućine što je jako bitan faktor u svemu tome kao i dovoljno sna. Naravno da uzmem jrdan dan u tjednu gdje imam takozvani ‘cheat day’ u kojem si priuštim obroke koji imaju puno kalorija i masti, ali pokušavam paziti što više na prehranu.

eMedjimurje: Nakon turnira u Mađarskoj što su planovi za dalje?
Filip:
Ova godina šta se tiče mečeva je jako popunjena. Nakon ovog turnira u Mađarskoj me čeka prva Hrvatska boksačka liga i Prvenstvo Hrvatske. Tu su i Prvenstvo Hrvatske U22, Prvenstvo Balkana, Europsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i naravno raznovrsni turniri te mečevi koje će organizirati Hrvatski boksački savez.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije