Vlasnica ugostiteljskog objekta iz Zagreba Petra Odobašić iz te samonicijative ugostitelja, Hini je nakon sastanka također potvrdila da neće biti masovnijeg otvaranja u ponedjelja
Zagrebački ugostitelji neće masovnije 1. veljače otvarati
kafiće i druge objekte zbog bojazni od inspekcija i visokih kazni
jer im je zabrana rada produljena do 15. veljače, ali ih je 10-ak
ipak najavilo otvaranje, doznaje Hina nakon sastanka
samoinicijative ugostitelja.
“Iako se ‘šuškalo’ da će više od 100 ugostitelja u Zagrebu
otvoriti svoje objekte 1. veljače, većinom kafiće, ili bar početi
s izdavanjem kava i pića za van unatoč zabrani rada, to se
izgleda ipak neće dogoditi, jer su se mnogi povukli nakon što su
sagledali sve posljedice koje bi ih mogle snaći ako to učine”,
kazao je telefonski za Hinu nakon tog sastanka predsjednik
Udruženja ugostitelja Zagreba Franz
Letica.
Dodao je da je to bio neformalni sastanak ugostitelja koji su se
samoinicijativno skupili da popričaju o situaciji i što im je
činiti dalje da bi zaštitili svoje poslovanje i radnike, a ne u
‘u režiji’ zagrebačkog udruženja. Letica je istaknuo da udruženje
niti poziva niti organizira članove na otvaranje prije dozvole
niti na prosvjede, ali ih podržava jer su kao kolege svi u istim
problemima nakon što ne rade već dva mjeseca i objekti su im
drugi puta ove godine zatvoreni odlukom stožera zbog
pandemije.
Vlasnica ugostiteljskog objekta iz Zagreba Petra
Odobašić iz te samoinicijative ugostitelja, Hini je
nakon sastanka također potvrdila da neće biti masovnijeg
otvaranja u ponedjeljak, nego da je to najavilo tek desetak
ugostitelja i to većinom iz zagrebačke Dubrave, jer više ne mogu
izdržati da ne rade, nemaju za račune niti za platiti
radnike.
“Ni potpore za radna mjesta mnogi od nas nisu dobili na vrijeme,
neki još od studenoga čekaju da im to sjedne na račune, i sada je
situacija da radnici pitaju za plaće, a država za račune, i mi
nemamo to od kuda platiti. Mjere su nam nelogične i ne možemo
prihvatiti da primjerice shoping centri, saloni i drugi mogu
raditi, a mi ugostitelji ne”, ističe Odobašić.
Otkriva i da je na današnjem sastanku, koji su održali na
parkiralištu jednog zagrebačkog shoping centra, bilo oko 80
ugostitelja-vlasnika objekata, i ne samo iz Zagreba nego i
Karlovca i drugih mjesta, te predstavnici noćnih barova i
klubova, koji su svi manje-više na rubu egzistencije i smatraju
da je krajnje vrijeme da počnu raditi.
No, uz zabranu stožera zaključili su da neće riskirati kazne i
zatvaranja, te da ne bi postigli puno ni da im se omogući
izdavanje kave i pića za van, jer time ne bi pokrili ni troškove
struje, kaže Odobašić, dodajući da razmišljaju i o pravnoj
zaštiti od mjera zabrane koje drže potpuno nelogičnim, kao i da
ne žele ispasti neki kriminalci koji ne poštuju zakon i
propise.
“Molimo stožer da preispitaju odluke oko zabrane rada
ugostiteljskih objekata i da nam dopusti da radimo”, prenosi
poruku s tog sastanka Odobašić, napominjući da su čuli kako se
priča da će biti zatvoreni do 1. svibnja i da je to ‘prestrašno’
ako će tako biti, pa i s te strane smatra kako je vrijeme i
potreba da se ugostitelji moraju bolje ‘spojiti’ i inzistirati da
budu više uključeni u odlučivanje o njima, i u stožeru, i u
saboru, i drugdje.
Najavila je da će se i oni, kao i drugi ugostitelji i drugi
poduzetnici pridružiti najavljenom prosvjedu Udruge Glasa
poduzetnika u srijedu, 3. veljače, u Zagrebu.
Iz Nacionalne udruge ugostitelja o svemu tome pak u posljednja
dva dana ne odgovaraju na upite mailom niti telefonske pozive,
ali su u petak navečer u objavi na društvenim mrežama napisali da
ne potiču ugostitelje na kršenje zakona o civilnoj zaštiti, o
zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Kaznenog zakona, koje bi
prekršili otvaranjem objekata i za to riskirali i visoke kazne
koje se kreću od 20 do 70 tisuća kuna i do tri godine
zatvora.
To ne znači, kako kažu, da ne razumiju kolege koji žele otvoriti
i raditi jer su svi u nezavidnoj situaciji, nego da nastavljaju u
suradnji sa UGP-om pripremati aktivnosti za osiguranje
kvalitetnijih mjera potpora poduzetnicima koje će pomoći
ugostiteljstvu, a koje, kako ocjenjuju, pravo problemi čekaju tek
s otvaranjem.