– Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo – žali se on
Iako je bilo određenih najava, Stožer i Vlada su donijeli odluku
da kafići neće moći prodavati ni kave za van, a kamoli raditi,
dok svoja vrata ne otvaraju ni restorani. Novinari portala
ePodravina razgovarali su s nekoliko
podravsko-prigorskih ugostitelja koji jedva spajaju kraj s
krajem.
Najoštriji od njih bio je Bernard Tkalčec,
vlasnik seoskog turizma Zlatni Klas u Otrovancu kraj Pitomače, u
sklopu kojega ima restoran i smještajne objekte.
– Dio sam inicijative ugostitelja nazvane Dajte nam da radimo u
koji je uključeno puno subjekata. Trenutno smo u pregovorima i
mogu vam reći da će dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata
u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas
biti oko pet tisuća, a ja ću sigurno biti jedan od njih – najavio
je on.
Bernard kaže da su ugostitelji na koljenima te da im je država
okrenula leđa.
– Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a
gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su
sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo –
žali se on.
Napominje da će otvoriti iz očaja te kaže da ni kave za van i
terase nemaju nikakvoga smisla.
– Ljudi su već naučili piti kavu na benzinskim crpkama i na
kioscima, a punktove gdje se okupljaju ionako nitko ne
kontrolira. U međuvremenu je već preko 1000 ugostitelja propalo,
a nezaposlenih je svakim danom sve više. – kazuje Tkalčec.
Mišljenja je da su mjere preoštre te kontraproduktivne.
– Razočaran sam što nakon 43 godine poslovanja moram razmišljati
o svom opstanku. Ove su mjere koje izgledaju kao da ti netko da
kikiriki i kolač kad si gladan – zaključuje on za
ePodravina.hr