Ovo slasno jelo stoljećima su spremale međimurske bake.
Zvonimir Hranjec u kuharici ‘Tradicionalna
jela Međimurja – recepti međimurskih sokačica’ donosi recept
kuharice Marije Malek iz Goričana za
domaću kuruznu zlevanjku.
Sastojci su pola litre kiselog mlijeka, 250 grama kiselog
kravljeg sira, dva jaja, 100 grama otopljenog maslaca, 60 grama
šećera, 300 grama kukuruznog brašna, 200 ml kiselog mlijeka i 200
ml slatkog vrhnja.
Svi sastojci, osim vrhnja, pomiješaju se u smjesu koja se ulije u
posudu za pečenje, prethodno namazanu s malo masti. Slatko i
kiselo vrhnje se pomiješaju i stave na smjesu koja se peče pola
sata u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Postoje razne
varijacije te slastice pa neki stavljaju nadjeve od maka, sira
ili oraha.