- Tamo je uvijek veselo, raspjevano... dobro založeno i zalijevano. Tako će biti i ove 2021. godine, normalno drugačije jer će na ceremoniji biti prisutne i primijenjene sve epidemiološke mjere
Prilično mali broj ljudi zna, a s obzirom na njegove godine i
iskustvo, da je Ivica Jurgec, bivši glavni urednik tjednika
“Međimurje”, vrsni poznavatelj međimurskih vina i međimurskog
vinorodnog područja. Nije badava član posebne međimurske udruge
“Vinoljub”. Uoči sutrašnjeg Vincekovog perom podsjeća na početak
radova u vinogradu. Ivica će tako povodom toga reći:
– Svaki pravi vinogradar u Međimurju na dan sv. Vinka, 22.
siječnja, u svoju klet poziva rodbinu i prijatelje, kako bi
označili početak radova u goricama. Tada se po brajdama objese
kobasice u što većim količinama, kako bi grozdovi u jesen bili
što veći, a trsje se zalijeva najboljim vinom, kako bi i iduće
bilo takvo.
Odrežu
se i prve rozgve s čokota i tako označi početak konkretnih
poslova, jer bi, po starim regulama, obrezivanje trebalo završiti
do Jožefova, 19. ožujka. Pritom se moli Boga da blagoslovi
sve one koji će obrađivati zemlju i raditi u vinogradu – kaže
Ivica i ističe vinoljuba Marijana Sereca iz
Nedelišća i njegovu suprugu Šteficu. Oni imaju
svoj vinograd u Rimščaku (kod Štrigove).
– Tamo je uvijek veselo, raspjevano… dobro založeno i
zalijevano. Marijan obavezno potpali vatru da se ispeku kobasice
i špek, a i ako je hladno. Ceremoniju uglavnom vodi stari Vincek,
Slavko Faltak – kaže podastrvši nam fotografiju
od prije dvije godine. Posebno naglašava da će tako biti i ove
2021. godine, normalno drugačije jer će na ceremoniji biti
prisutne i primijenjene sve epidemiološke mjere.