ISPROBAJTE

Jeste li znali da postoji određeni raspored po kojem se hrana slaže u hladnjak?

Svim namirnicama ovako možete produljiti rok trajanja i sačuvati svježinu.

Spremati hranu u hladnjak kako biste održali rok trajanja i
svježinu zapravo nema smisla ako ju ne slažete pravilno i sve
samo stavljate jedno na drugo bez razmišljanja.

Hladnjaci su podijeljeni na nekoliko temperaturnih zona, a svaka
od njih odgovara različitoj vrsti namirnica, prenosi
Women’s Health
i donosi detaljne upute kako bi se hrana
trebala pospremati.

Na dnu hladnjaka, u pretincima, najbolje je čuvati voće i povrće.
Bitno je da ih odvojite, dakle u jednom pretincu držite voće, a u
drugom povrće jer voće poput jabuka, šljiva i kruške proizvode
etilen – plin koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge
namirnice, pa bi bilo dobro da ih razdvojite.

Donja polica služi za pohranu vakuumiranog sirovog mesa, jaja,
morskih plodova i mliječnih proizvoda – jer je u tom dijelu
temperatura najniža. Ipak, pripazite i dalje da ne stavljate
namirnice jednu na drugu jer se tako povećava rizik od širenja
bakterija.

U vratima je temperatura najviša, pa ondje stavite namirnice koje
se ne mogu tako brzo pokvariti poput senfa, sokova, kečapa,
marmelade…

Na gornju policu, gdje je temperatura najstabilnije, stavite
ostatke hrane, namaze i začine – sve će puno dulje ostati svježe.

Ipak, postoje i neke namirnice kojima hladnjak može naškoditi.
Krumpir i luk ne vole niske temperature i svjetlo – izgube
svojstva, brže trule i pokvari se okus – pa je njih najbolje
držati u kutijama i to vani, na balkonu ili u dvorištu.

Osim njih, rajčice isto više vole biti na toplom, pa ih ostavite
na sobnoj temperaturi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije