Koliko je nas otvorilo limenku i bacilo otvarač odmah u ladicu? Ili je samo dobio brzo ispiranje? Nije ni čudo da je ovaj predmet najprljaviji.
Sada više nego ikad, mnogi od nas promišljaju o čistoći svojih
domova. Iako smo uvijek ciljali na kuću koja ne sadrži prašinu i
prljavštinu te koja općenito izgleda čisto, izbijanje
koronavirusa natjeralo nas je da se zapitamo jesu li naši domovi
zapravo čisti.
Ispostavilo se da, prema Medicinskom centru Sveučilišta u
Rochesteru, postoje određeni kuhinjski predmeti koje
većina ljudi ne pere pravilno i najvjerojatnije su kontaminirane
štetnim bakterijama, poput E. coli. Srećom, pravilno čišćenje
ovih predmeta nije preteško, kako piše
Real Simple.
Otvarači za limenke
Otvarač za limenke dospio je na vrh popisa sveučilišta Rochester
za kontaminirane kuhinjske predmete. Budite iskreni, koliko je
nas otvorilo limenku i bacilo otvarač odmah u ladicu? Ili je
samo dobio brzo ispiranje? Nije ni čudo da je ovaj predmet
najprljaviji.
Nakon svake upotrebe otvarač za konzerve očistite sapunom i
vodom. Za dodatnu dezinfekciju, obrišite otvarač konzerve
otopinom izbjeljivača i vode ili dezinficijensom kupljenim u
trgovini, a zatim pustite da se osuši.
Daske za rezanje
Ako pripremate sirovo meso ili ribu, velika je vjerojatnost da je
daska za rezanje prekrivena klicama. Budući da većina nas zna da
ne bismo trebali čistiti daske za rezanje drva u perilici posuđa,
morat ćemo naučiti pravi način ručnog pranja.
Prvi korak: Uložite u najmanje dvije ploče za rezanje, jednu za
meso i ribu, a drugu za voće i povrće. Održavanje ovih ploča
odvojeno će smanjiti potencijalnu unakrsnu kontaminaciju.
Dasku koja se koristi za pripremu mesa, poprskat ćete i obrisati
razrijeđenom smjesom izbjeljivača, a zatim temeljito isprati
vodom i pustiti da se osuši. Drugu dasku dobro operite
sapunom i vrućom vodom.
Radne površine
Nedavno je kao rezultat koronavirusa povećan fokus na
čišćenje radne površine, a mnogi od nas su saznali da ih
nismo oprali na pravi način. Jedna ključna stvar: postoji razlika
između čišćenja i dezinfekcije. Da biste pravilno oprali radnu
površinu, prvo morate započeti s čišćenjem, a zatim
dezinficirati.
Započnite tako što ćete obrisati radnu površinu i očistiti je kao
i obično. Jednom kada površina izgleda vidljivo čista, vrijeme je
za dezinfekciju. Poprskajte ili obrišite površinu razrijeđenom
smjesom izbjeljivača ili dezinficijensom za kuhinjske
površine.
Kuhinjske krpe i spužve
Oni su često vrlo kontaminirani, upozorava Medicinski centar
Sveučilišta u Rochesteru. Zapravo idu toliko daleko da
preporučuju da se spužva ne koristi u kuhinji – uopće.
Umjesto toga, odlučite se za pročišćivač posuđa ili strugač od
tvrde plastike koji se mogu očistiti u perilici posuđa. Ako se
jednostavno ne možete rastati od svoje kuhinjske spužve, često je
mijenjajte – barem jednom tjedno.
U idealnom slučaju, svakodnevno ćete htjeti koristiti čistu krpu.
Nakon svake upotrebe temeljito je isperite i pustite da se osuši
na zraku. Ako krpu koristite za brisanje poda ili druge nečiste
površine, operite je u perilici rublja prije ponovnog korištenja.
Sudoper
Sudoper i odvod žarišne su točke za klice, pogotovo ako
kuhate meso ili ribu. Redovito čistite sudoper tako što ćete ga
poprskati smjesom izbjeljivača ili specijaliziranim
dezinficijensom prije temeljitog ispiranja.
Svakih jedan do dva tjedna pokušajte ovo: u odvod ulijte jednu
šalicu vruće vode, a zatim jednu šalicu izbjeljivača. Neka
odstoji preko noći. To će sanirati odvod i riješiti neugodne
mirise.