Članovi Bratovštine Petra Zrinskog u Sisačko-moslavačkoj županiji

Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec pohodila je 15. siječnja ove godine naselje i utvrdu Zrinskih – Gvozdansko, u današnjoj Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se 1578. godine odigrala jedna od najdramatičnijih bitaka hrvatske povijesti.

Mnogi povjesničari i publicisti bitku za Gvozdansko i junaštvo gvozdanske posade uspoređuju s najpoznatijim svjetskim primjerima ratnog herojstva, uz sam bok braniteljima teksaške utvrde Alamo ili židovske Masade, čiji su se branitelji, odbivši predaju, borili do posljednjeg čovjeka.

Okolicu utvrde Gvozdansko zaposjelo je godine 1578. desetak tisuća Turaka, a branilo ju je tek tristotinjak ratnika. Opsada je trajala puna tri mjeseca tijekom kojih su branitelji odbili nekoliko ponuda napadača za predajom. Turci su 13. siječnja 1578. godine konačno zauzeli utvrdu, ali tek pošto su se svi preživjeli branitelji smrzli na svojim položajima.

Taj je događaj, na žalost, kasnije sasvim zaboravljen, a tek je u novije vrijeme postao predmetom interesa rijetkih hrvatskih povjesničara te poznatog publicista Damira Borovčaka. Na njegov su poziv ove godine na svečanost doputovali i članovi Bratovštine.

Tijekom posjeta dogovoreno je da Bratovština preuzme dio zadaća oko brendiranja te povijesne lokacije, konkretno – uređenje poučne staze od podnožja brda do utvrde. Bratovština će se u tom smislu povezati s kulturnim udrugama na tom području i vrlo vjerojatno tamo osnovati svoj ogranak.

FOTO:  Članovi Bratovštine tijekom polaganja vijenaca i paljenja svijeća podno spomenika ubijenim stanovnicima Gvozdanskog u Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije