Donja Dubrava: Projekt staze “Nikola Zrinski” ide prema EU

U Donjoj Dubravi je održan inicijalni sastanak vezano uz zajedničku kandidaturu na raspisani natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu IPA projekta EU u komponenti turističkog razvoja. Radi se o izgradnji pješačko-biciklističke, povijesno, poučne i turističke staze “Nikola Zrinski” koja bi išla kroz Legrad, Donju Dubravu i Donji Vidovec.

Domaćin sastanka načelnik Donje Dubrave Marijan Varga prisutne je upoznao s ciljevima projekta. Naglasio je upoznavanje posjetitelja sa prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima područja uz rijeke Muru i Dravu, postavljanje šezdeset informacijskih ploča (po deset na području svake općine), pola sa prirodnim a pola sa povijesnim znamenitostima. Planirano je postavljanje dvanaest nadstrešnica za odmorište sa stolovima i klupama, izgradnja šest maketa iz povijesnih interesantnosti svake općine, planira se nabaviti dvjesto dvadeset bicikala te postaviti za njih nadstrešnice sa držačima. Nadalje, Varga spominje edukaciju šest turističkih vodiča, izdavanje plakata i poučnih knjižica o stazi te osiguravanje spavaonica u školi u Belezni.

Glavni korisnik projekta bila bi Općina Donja Dubrava, a prvi partner sa mađarske strane Općina Belezna. Svoju zainteresiranost za sudjelovanje u spomenutom prekograničnom projektu potvrdili su načelnici općina Donji Vidovec i Legrad, Josip Grivec i Mladen Vernić, a s mađarske strane Belezna, Murakerestur i Örtilos. Čelnici spomenutih općina Marika Kunoš (Örtilos), Lajoš Pavlic (Murakerestur) i Lajoš Jančec (Belezna) dali su maksimalnu podršku i obećanje da će se uključiti u izgradnju staze.  Projekt bi tehnički provodila tvrtka ČAKRA, odgovorni projekt menadžer s naše strane bit će Matija Moharić, dok će stručni suradnici biti tajnik Turističke zajednice MŽ Rudi Grula i Nenad Čižmešija koji će biti zadužen za ekološka pitanja. Moharić je naglasio kako im predstoji puno posla, no uvjeren je da ovakav projekt ima veliku šansu da dobije bespovratna sredstva iz EU.

Pozvao je svih šest općina da u roku deset dana stave na papir koje su im želje kako bi se krenulo u izradu projekta koji mora biti predan do 12. ožujka. Ako stigne pozitivan odgovor, potpisivanje ugovora bilo bi krajem godine, a sama realizacija krenula bi 2013. godine.

Punu podršku dao je i Rudi Grula koji je istaknuo da se uz rijeku Muru planiraju četiri slična biciklistička projekta. Obećao je koordinaciju kako jedan drugome ne bi bili konkurencija. Na sastanku je dogovorena planirana financijska konstrukcija. Minimalna ukupna vrijednost bila bi 300 tisuća eura (50 tisuća po općini), a ona maksimalna milijun eura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije