DAJTE SVOJ GLAS

GLAS NARODA Treba li vratiti propusnice tijekom blagdana? Dajte glas u našoj anketi

Sve se glasnije spominje ponovo uvođenje propusnica kako bi se tijekom blagdana smanjilo širenje koronavirusa

Unatoč zadnjim, strožim epidemiološkim mjerama, broj novozaraženih ne pada, a svakog dana umiru deseci ljudi, pa se neslužbeno doznaje da bi Nacionalni stožer civilne zaštite od 21. prosinca opet mogao uvesti propusnice za međužupanijsko kretanje, kakve smo imali i proljetos, pa tako i za Uskrs.

Iako se ranije moglo neslužbeno čuti da bi mjere čak mogle i popustiti na Badnjak i Božić, odnosno Štefanje, zbog neučinkovitosti mjera one bi sad mogle biti čak dodatno pooštrene. Dođe li do uvođenja e-propusnica kakve su bile proljetos, od 23. ožujka do 11. svibnja, nećemo moći iz jedne županije u drugu samo da bismo proslavili Božić s rodbinom i prijateljima ili pak otišli nekamo na doček Nove godine, pišu 24sata.

Treba li vratiti propusnice tijekom blagdana?

  • Ne (84%, 1.833 Odgovora)
  • Da (23%, 495 Odgovora)
  • Nisam siguran (2%, 53 Odgovora)

Ukupno: 2.183

Loading ... Loading ...

Unatoč zadnjim, strožim epidemiološkim mjerama, broj novozaraženih ne pada, a svakog dana umiru deseci ljudi, pa se neslužbeno doznaje da bi Nacionalni stožer civilne zaštite od 21. prosinca opet mogao uvesti propusnice za međužupanijsko kretanje, kakve smo imali i proljetos, pa tako i za Uskrs.

Iako se ranije moglo neslužbeno čuti da bi mjere čak mogle i popustiti na Badnjak i Božić, odnosno Štefanje, zbog neučinkovitosti mjera one bi sad mogle biti čak dodatno pooštrene. Dođe li do uvođenja e-propusnica kakve su bile proljetos, od 23. ožujka do 11. svibnja, nećemo moći iz jedne županije u drugu samo da bismo proslavili Božić s rodbinom i prijateljima ili pak otišli nekamo na doček Nove godine.

A kad se putovalo od juga Hrvatske do sjevera, propusnicu je trebalo pokazati ne jednom ili dvaput, nego i više od deset puta, pisalo se tada.

Kako su dani prolazili, a građani u ishođenju propusnica bili sve “snalažljiviji” i maštovitiji, već su krajem ožujka uvedene strože kontrole. Bilo je, naime, manipulacija, sumnji na krivotvorenje, raznih drugih kažnjivih radnji. Propusnice su i dalje izdavali poslodavci, liječnici i civilna zaštita, ali su se podaci počeli upisivati u aplikaciju. Razmjenom podataka između državnih tijela postalo je vidljivo je li osoba koja je tražila, i dobila propusnicu, na to zbilja imala i pravo.

Primjerice, više nije moguće da tvrtka sa samo jednim zaposlenim dobije propusnicu za više ljudi, a propusnica ne može više biti izdana niti poljoprivredniku koji je traži da bi u susjednoj županiji obrađivao svoju zemlju, a zapravo je tamo nema. Vidljivo je postalo i kud zapravo na posao u drugu županiju netko može ići, odnosno da nema što raditi u Kutini ako, primjerice, putuje na posao iz Zagreba u Samobor, pišu 24sata.

Davor Božinović je građanima već poručio da si međusobno Božić čestitaju telefonom i na druge, digitalne načine, a na snazi su i nove mjere za trgovine i trgovačke centre.

Mi smo pak odlučili provjeriti što o uvođenju propusnica misle Međimurci. Dajte svoj glas u našoj anketi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije