kud donji vidovec

ČUVARICE NARODNOG BLAGA Greta i Mihaela Kontrec krenule stopama mame Marije

Lani, negdje u ovo vrijeme, je 30. rođendan proslavilo veliko KUD-o malog Donjeg Vidovca koje je svoj prvi nastup imalo 25.11. 1989. godine pod imenom Stjepan Šlibar, a osnovano je 20. svibnja iste godine. U velebnom rođendanskom programu nastupilo je stotinjak sudionika od 4. do 83. godine života.

Među njima bila je Marija Kontrec (r. Strbad), 36-godišnja profesorica engleskog jezika u OŠ Jože Horvata Kotoriba, a do nje su pozornicom prošle njezine dvije kćeri, 8- godišnja Greta i 5-godišnja Mihaela.

Danas, listajući album sjećanja na godinu prije, Marija se ne može oteti dojmu kako su tri  Kontrecove “dekle” dale obol predstavi, a kćeri su si utrle put u čuvanje narodnog blaga i stvaralaštva, pogotovo Donjeg Vidovca, a samo zato što su nastavile tamo gdje je mama stala.

– U KUD-o Donji Vidovec sam došla 1991. godine, a počela sam nastupati godinu poslije kao članica Dječje folklorne skupine koju je u PŠ Donji Vidovec vodila učiteljica Katarina Fundak – rekla je Marija, koja danas više nije aktivna. Rekla je kako je iz nastupa u nastup, iz svakog naučenog plesnog koraka i kola bivala sve jača i zaljubljenija u naučeno.

– Živjela sam za svaki nastup, radovala se svakom pljesku publike. Prošla sam sve plesačke generacije na što sam izuzetno ponosna. Posebno me raduje što sam tu ljubav i taj ponos usadila u svoje “deklice” kojima sam mnogo pričala o svojem folklornom odrastanju – kaže ponosno.

Dodala je kako ljubav Grete i Magdalene, najprije prema narodnoj nošnji, a potom i željom za učenjem plesa bivala  sve veća i veće jer ih je odvodila na priredbe mjesnog KUD-a.

– Srećom što se u našem društvo od malih nogu uči s takvim malcima, što je društvu Bog dao Moniku (op. a Cenko-Klobučarić), vrsnu učiteljicu plesa koju djeca obožavaju, a samo zato što zna s njima jer kući poslije svake probe dolaze punije i bogatije.

Šteta što je nakon te priredbe postupno padalo u mirovanje jer pandemija COVIDA-19 učinila svoje. Vjerujem u jedno bolje i sutra i vjerujem da jednom naučene korake “deklice ne budu zabile”. Konačno ja sam tu…- rekla je ponosna mama.

Marija je 15. listopada postala majkom trećeg djeteta, malog Josipa za kojeg vjeruje da će stopama svojih sestrica. – A sigurno hoće jer u Donjem Vidovcu pleše staro i mlado – rekla je pola u šali, a pola u zbilji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije