uvijek fina

DONOSIMO RECEPT Iz bakine kuharice: Kako pripremiti pravu domaću orehnjaču?

Malo za posladiti

Jedan od neizostavnih dijelova blagdasnkog stola svakako je poznata poslastica od dizanog tjesta s nadjevom od mljevenih oraha, orehnjača. List Međimurje donosi  recept za pripremu! 

Tijesto:

400 g glatkog brašna
200 ml mlijeka
60 g šećera 
2 žutanjka 
80 g maslaca
1 svježi kvasac
naribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli

Nadjev:

500 g mljevenih oraha
200 ml mlijeka
150 g šećera
naribana korica 1/2 limuna
1 žlica ruma

1 jaje za premazivanje

Priprema:

Stavite u malu zdjelicu razlomljeni kvasac, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite tako 10-tak minuta dok se ne zapjeni.

U velikoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast pa naizmjenice dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i pripremljeni kvasac. Tijesto treba biti mekanije, ako vam se čini da je tvrdo, dodajte još malo mlijeka.Tijesto miješajte, tj. tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se digne.

Mlijeko zakuhajte zajedno sa šećerom pa prelijte preko mljevenih oraha. U smjesu dodajte naribanu limunovu koricu i rum. Ako želite, u nadjev možete dodati i malo grožđica.

Tijesto podjelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte obje orehnjače i stavite ih jednu do druge u nauljen i pobrašnjen lim za pećenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite sat vremena na laganoj temperaturi od 160 °C.

U slast! 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije