Svako dijete zaslužuje obitelj

VIDEO Obitelj puna ljubavi: Uz posvojenu djecu Hoblajevi se godinama brinu i za udomljenu

Premda nisu mogli imati biološke djece njihov je dom oduvijek ispunjen roditeljskom ljubavlju. Hoblajevi su unatrag desetljeća udomili 10-tero i posvojili 6-tero djece.

Svako dijete zaslužuje obitelj. Svako, nažalost, nema tu sreću. Ipak zahvaljujući ljudima poput obitelji Hoblaj iz Murskog Središća, mnoga djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi ipak će osjetiti obiteljsku toplinu i ljubav. Uz posvojenu djecu Hoblajevi se već godinama brinu i za udomljenu i kažu – mnogo smo više primili nego dali. Posjetila ih je HRT-ova ekipa emisije Puls.

Međimurska županija pri samome je vrhu ljestvice po broju udomiteljskih obitelji, ali i općenito svijesti da treba pomagati djeci i mladima bez odgovarajuće skrbi. Ipak takve je djece i mladih sve više, a obitelji koje su im spremne uz one uobičajene egzistencijalne stvari pružiti ljubav, podršku i sigurnost sve manje.

Marina i Vladimir upoznali su se na “plesnjaku” u Križevcima. Ona je već radila, a on završavao studij informatike i svirao u popularnom lokalnom “bendu”. Mladi se bračni par, nedugo nakon vjenčanja, skrasio u najsjevernijem gradu Hrvatske- Murskom Središću. Premda nisu mogli imati biološke djece njihov je dom oduvijek ispunjen roditeljskom ljubavlju. Hoblajevi su unatrag desetljeća udomili 10-tero i posvojili 6-tero djece.

Životne su okolnosti naučile Marinu važnosti međusobnog pomaganja i dijeljenja. Odrastala je u siromašnoj sedmeročlanoj obitelji. Imala je 14 godina kada su ostali bez oca i morala se osamostaliti. Vladimir se pak dobar dio djetinjstva borio s depresijom, u kako kaže, bolnom traganju za smislom postojanja.

Prvi puta u životu Mladen je kod Hoblajevih proslavio rođendan-13! Dječak sklon nestašlucima, maturirao je, odradio praksu na učeničkoj razmijeni u Sloveniji, niže sportska odličja i ima ponudu uz međimurski natjecati se i za inozemni klub u Velenja.

Trenutačno u Međimurskoj županiji 64 obitelji udomile su 180 maloljetnika, nerijetko romske nacionalnosti. Iskustva o ovom obliku socijalne usluge najčešće prenose sami udomitelji, pa se njihova mreža tako i širi. Postupak udomljavanja, ali i usvajanja rješava se u roku od mjesec dana. Problem je ono što mu prethodi.

Lutao je Igor romskim naseljem, promijenio nekoliko udomitelja, završio u popravnom domu. Hoblajevi su bili posljednja nada socijalnih radnika. Danas ima 21 godinu i zaposlen je u hotelu u Svetom Martinu na Muri. Punoljetnošću službeno je izašao iz sustava udomiteljstva, ali ne iz doma Hoblajevih.

Varaždinska “Kuća mogućnosti” puno je više od projekta stambenog zbrinjavanja mladih ljudi između 18 i 26 godina. Ona znači obitelj, prijatelje, podršku, novi početak i najviše ljubav!, piše HRT.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije