vrijedne ruke

TRADICIJA KOJA SE NJEGUJE Međimurski cekari su zaista posebni, jedinstveni i orginalni

Svatko ih ima u svojim domovima

Pletenje cekara (ili cekera, zavisi odakle dolazite) uobičajen je posao kojim su se bavile žene u Međimurju kako bi uprihodile koju kunu više za kućanstvo.
Kao i mnogi drugi poslovi, pletenje cekara bilo je nešto uobičajeno i nije se tome pridavala velika važnost.

Rijetko je tko zabilježio kako se to radi, zašto, od kojih materijala, izradio skice ili nedajbože kakvo likovno umjetničko djelo. Sve što znamo o izradi cekara dolazi iz tek pokojeg zapisa suvremenih etnografa i usmenih kazivanja žena koje još uvijek izrađuju cekare. Potonji je izvor daleko bogatiji što pokazuje da vještina pletenja još uvijek živi na terenu. Posebno je živa na području općine Nedelišće te je na inicijativu Lokalne akcijske grupe “Međimurski doli i bregi” pokrenut proces kandidature za upis na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske u kategoriji nematerijalnih dobara.

LAG je “Međimurski doli i bregi” s ciljem popularizacije i dokumentiranja ove vještine osmislio projekt u sklopu projekta suradnje LAG-ova pod nazivom “Turizmom razvijamo područje”. Dio projektnih aktivnosti je održavanje pokaznih radionica te snimanje kratkog dokumentarnog filma i izdavanje brošure o pletenju cekara. Sukladno epidemiološkoj situaciji, pokazne radionice nisu se održale u punom obliku, ali je vještina dokumentirana. U prvom planu filma bile su nositeljice vještina iz Udruge žene Nedelišće, Udruge žena Pušćine i KUU Seljačka Sloga Nedelišće. Članice obiju udruga žena plele su cekare, dok su članovi Seljačke Sloge ponosno pozirali u “nošnjama od luščija” koje postaju zaštitni znak Nedelišća.

U snimanju filma sudjelovala je i kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač koja je govorila o važnosti nematerijalne baštine i nositeljima vještina kao najvažnijim faktorima očuvanja ovakvog vida baštine. Osim filma za potrebe projekta, događaju se pridružila i ekipa HRT-a koja je pripremila priloga za emisiju “Kod nas doma”.

Snimanje se odvijalo o predivnom ambijentu kuće za odmor Lina u Pleškovcu čijim vlasnicima, supružnicima Lajtman, zahvaljujemo na gostoprimstvu. U nastavku donosimo par slika s atmosferom sa snimanja. Možda vam nešto od ovih originalnih rukotvorina zapne za oko i priuštite sebi ili svojima najmilijima ove godine poklone iz riznice međimurske baštine, javljaju iz Muzeja Međimurja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije