Kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, razvoja bolesti jetre, depresije, te neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i bolesti srca
Mnogima je poznato da
su razne studije o kavi zaključile da ona
šteti organizmu: između ostalog jer povećava rizik od raka
mokraćnog mjehura, narušava zdravlje crijeva i ostavlja tamne
mrlje na zubima. Ipak, novija su istraživanja pokazala da
kava može čak smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma, zbog
visoke razine antioksidansa i sprečavanja oštećenja DNA.
Također, pokazalo se da kava smanjuje rizik od dijabetesa
tipa 2, neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti i
bolesti srca. Uz to, ispijanje kave može vam, tvrde neki
znanstvenici, pomoći i da živite dulje, pa čak i poboljšati
tjelesne performanse.
Ako ste kao i mnogi ‘zapeli’ između ovakvih oprečnih
mišljenja, možda je dobro znati da studija objavljena u
novom broju uglednog znanstvenog časopisa Comprehensive Reviews
in Food Science and Food Safety kaže da od pijenja kave imamo
puno više koristi nego štete, piše portal Shape.
A da bi proučili argumente za i protiv, istraživači sa
Sveučilišta Ulster u Ujedinjenom Kraljevstvu pregledali su više
od 1.200 objavljenih studija na ovu temu, od kojih su neke
napisane još davne 1970. g. Konsenzus među njima bio je da
konzumacija tri do četiri šalice kave dnevno neće
naštetiti zdravlju, dapače imati će i
neke zdravstvene koristi.