Vježbom do psihičkog zdravlja

VIDEO Ivana Posavec se 15 godina bavi fitnessom. Hoće li i po drugi put morati staviti ključ u bravu?

- Smatram da nije fer, jer u fitness centrima nije bilo prijenosa zaraze. I zašto baš rekreacija i sport? I zašto baš ono što ne samo fizički, nego i psihički opušta ljude? - kaže Ivana

Diljem Hrvatske, pa i svijeta šire se kao virus: malodušnost,
fobije i anksioznost. Nažalost, sve više ljudi ne može se
priviknuti na novonastale okolnosti, pa psihu smiruju
antidepresivima, čija je prodaja u znatnom porastu. Svima u ovoj
situaciji pomaže rekreacija i tjelovježba, piše HRT.

Devet sati ujutro – a ove žene “pumpaju” punom
parom. Ivana Posavec petnaest se
godina bavi fitnessom. Nikada nije bilo teže potaknuti ljude na
vježbanje, jer kaže, u ljude se zavukao strah od zaraze, a nisu
ni svjesni koliko toga propuštaju.

– Vi ne jačate samo lokomotorni sustav, nego jačate i cjelokupni
organizam što je u ovoj situaciji vrlo važno, kazala je fitness
trenerica Ivana Posavec.

Posao je pokrenula “ni iz čega” i nakon svih godina – danas ne
zna hoće li, po drugi put u ovoj godini, morati staviti ključ u
bravu.

– Smatram da nije fer, jer u fitness centrima nije bilo prijenosa
zaraze. I zašto baš rekreacija i sport? I zašto baš ono što ne
samo fizički, nego i psihički opušta ljude?, dodala je.

Mentalno i fizičko zdravlje neodvojiva su cjelina. Stoga je bitan
cjelovit pristup zaštiti zdravlja, napominju psiholozi.

– Ova situacija zahtjeva promjenu i drugačiju organizaciju života
i zahtjeva od svih društvenih subjekata jedno odgovorno ponašanje
kako bi se svi mogli u ovom periodu nositi s njom, naglasila je
predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja
Bogdan
.

Pritom ne smijemo zaboraviti na pravilnu prehranu. Gospođa
Vidović već deset godina radi plan prehrane za pacijente u
čakovečkoj bolnici. Recept za obranu od virusa – 
jednostavan je.

– Prehrana mora biti raznovrsna, u različitim bojama,  što
znači da moramo jesti barem pet obroka voća i povrća dnevno. Ono
što je sada isto jako važno je unositi dovoljne količine
probiotika. Oni su sad u zimskom periodu prisutni u kiselom
zelju i fermentiranim mliječnim proizvodima, kazala je
voditeljica Odjela za dijetetiku i prehranu u ŽB
Čakovec Monika Vidović.

Zato, ne preskačite doručak, pijte dovoljno tekućine i čim više
spremajte, možda i već zaboravljene namirnice, koje su vam kuhale
vaše bake, piše HRT.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije