slatko za vikend

ODLIČNA JE – DONOSIMO RECEPT Međimurska gibanica – naučite je napraviti baš kao naše bake

Omiljeni desert koji svi obožavaju

Želite li napraviti dobar starinski kolač naših baka pazite da
namirnice donesete na kuhinjski stol nekoliko sati
prije pripreme – kako bi sve bile na istoj temperaturi kad
počnete pripremati kolač.

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 5 jaja, 10 g soli, 2 dl ulja, 200 g
oraha, 250 g šećera, 1 dl ruma, 500 g sira, 1 limun, 200 g maka,
2 dl mlijeka, 2 žlice meda, 700 g jabuka, 1/2 žličice cimeta, 1/2
žličice vanilin šećera

Priprema: 

Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka
odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga
razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto
za savijače može se kupiti i gotovo.

– Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera
i rumom.
– Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i
pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i
vanilin šećerom.
– Za nadjev od maka pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g
šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g
šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.  

U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2
lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve.
Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na 150 stupnjeva
oko sat vremena, pišu 24sata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije