Nakon srčanog udara pacijenti sa višom razinom omega-3 masnih kiselina u krvi imaju i manje šanse da umru od ponovnog srčanog, a manje ih se i vraća u bolnicu...
Omega-3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline glavni
su građevni materijal membrana naših stanica, tkiva, organa pa i
čitavog organizma. Definiraju naše zdravlje, psihičke i fizičke
sposobnosti ali i naš izgled, a njihova je ravnoteža
nužna za normalno funkcioniranje organizma, piše portal
Eat
This.
l premda je već duže vremena poznata njihova uloga u
kardiovaskularnom sustavu te antitrombotsko, antiaritmijsko
i protuupalno djelovanje) nova otkrića sugeriraju da nam redovita
konzumacija omega-3 kiselina može čak i spasiti život jer
drastično smanjuju mogućnost od srčanog udara.
Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu American
College of Cardiology proučavalo je pacijente koji su
nakon srčanog udara primljeni u bolnicu,
a otkrilo je da oni koji u krvi imaju
više razine omega-3 masnih kiselina imaju i manje šanse
da umru od srčanog, a tijekom iduće tri godine imaju i daleko
manju potrebu za ponovnom hospitalizacijom zbog srčanih problema
u usporedbi s drugim pacijentima.
Ovo je istraživanje kod 44 pacijenta prosječne dobi od 61
godine koji su preboljeli srčani udar promatralo dvije
ključne vrste omega-3 kiselina: eikozapentaensku (EPA) i
dokozaheksaensku (DHA). EPA je već prije povezivana sa
smanjenim rizikom od srčanog udara, a
njen je najpoznatiji izvor masna riba poput lososa
i skuše. DHA je također već povezana s manjim rizikom od
smrti u slučaju srčanog udara, a najviše je se nalazi u
orasima, sjemenu lana i ulju repice.
Nakon što su tri godine pratili napredak pacijenata nakon
srčanog udara, istraživači su otkrili da su oni s višim
razinama EPA i DHA kiselina u većem broju živi
dočekali kraj studije. Oni s višim razinama
EPA-e također su rjeđe zahtijevali i readmisiju u bolnicu u
tom vremenskom okviru.
Iz toga su znanstvenici zaključili da bi prehrana bogata omegom-3
mogla poslužiti kao pametna strategija prevencije srčanog
udara.