AKCIJA HUMANOSTI OPĆINE OREHOVICA

ZA OBITELJ PILIĆ Lakše je davati nego primati. Otvorimo srce u humanoj akciji ‘Obitelj Pilić – za obiteljsku kuću’

Martin Pilić (28) iz Vularije u svibnju se dvadesetak dana borio za život u Županijskoj bolnici Čakovec da bi tu bitku izgubio. Tamo je dospio kao žrtva nekontrolirane pucnjave.

To je sada iza nas i Martin se više nikada neće vratiti svojoj obitelji, 29- godišnjoj supruzi Arijani i kćerkicama Miji i Katji koje su jedna drugoj do uha, imaju tek dvije i tri godine. Napustio ih je u trenucima kada su počeli graditi kuću. Naš portal je već pisao na tu temu želeći animirati plemenitost koja stanuje tu kraj nas, plemenitost koja je oduvijek resila Međimurce kada su u pitanju bili ljudi koje grabe ralje surovog života

– Žao nam je glede tog tragičnog čina koji je ovaj kraj zavio u crno. Koža mi se naježila kada sam saznao kako je riječ o mladoj obitelji koja je tek zakoračila u obiteljsko gnijezdo koje su pomno savijali – kazao nam je ovih dana Franjo Bukal, načelnik Općine Orehovica kada smo ga pitali o tijeku humanitarne akcije “Obitelj Pilić- za obiteljsku kuću”.  Riječ je o akciji koju je pokrenula Općina Orehovica početkom srpnja znajući da ovoj nejačadi mogu i moraju pomoći svi ljudi velikog srca.

– Pošli smo od one narodne, da je lakše davati, nego primati, a znajući da su Međimurci ti koji će uvijek priskočiti i pomoći onima u nevolji – dodaje načelnik i  kaže kako su se u lanac humanosti  uključile mnoge fizičke i pravne osobe, javna poduzeća i ustanove, lokalne samouprave…,  te su svojim donacijama pripomogli da se započnu radovi na obiteljskoj kući koji je Martin na velikom gruntu, koji je naslijedio od prabake, na porušenim temeljima stare kuće planirao podići kuću za njih četvero.

Kako nam je, za nedavna posjeta radilištu kuće u Vulariji, rekla Arijana, Martin je to dušno radio želeći pokazati kako je sam sposoban napraviti veći dio posla. Rekla je kako mu je sve polazilo za rukom jer je bio “mini građevinar” po struci keramičar.- Stalno je ponavljao, Arijana za Božić bu tu naš borek! – rekla je Arijana, a suze su potekle niz oči. I tako nekoliko puta.

U razgovoru s načelnikom smo doznali kako su sredstva za potpuno dovršenje kuće još uvijek nedostatna. Rekao je kako su u Općini odlučili da akcija ima svoj tijek do kraja ovog mjeseca  u želji da se obave i plate svi potrebni radovi i konačno dovrši tek započeta izgradnja.

– Stoga molimo vas kao medije, isto tako sve građane, fizičke i pravne osobe, prije svega ljude dobre volje i velikog srca, da na bilo koji način doprinesu što bržem prikupljanju sredstava za dovršetak kuće kako bi se unesrećenoj obitelji omogućili uvjete za normalan i dostojanstven život, a sve prije nadolazeće  sezone grijanja i hladnijih dana, te zimskog perioda. Općina Orehovica poziva sve koji su voljni pomoći da odabrani novčani iznos uplate na sljedeći žiro račun otvoren u svrhu provođenja humanitarne akcije:

Privredna Banka Zagreb
IBAN računa: HR47 2340 0091 5110 7712 0
SWIFT CODE: PBZGHR2X

U daljnjem razgovoru doznajemo kako će sva prikupljena financijska sredstva Općina  isplatiti izvođačima radova temeljem pristiglih ponuda.

– Zahvaljujemo se svim građanima, svim pravnim osobama te obrtnicima, koji prepoznaju naš trud i nastojanje da se pomogne našoj ugroženoj sugrađanki u teškoj životnoj situaciji. Hvala vam od srca! – rekao  je načelnik Bukal.

U međuvremenu je u tom problemu raspravljalo i OV Orehovice na svojoj posljednjoj sjednici. Tamo je načelnik  rekao kako je do sada prikupljeno oko 75.000 kuna, nedostatno jer bi prema preciznim izračunima za dovršetak kuće trebalo 356.000 kuna. Rekao je, a u što smo se i sami uvjerili za ovotjedna posjeda radilištu, kako je već dosta toga  odrađeno i plaćano, a od načelnika smo čuli kako stoje ponude iza izvođenje centralnog grijanja, izradu i ugradnju unutarnje stolarije.  U vrijeme našeg posjeta majstor je postavljao keramiku, slijedi postavljanje knaufa, a za što je potrebno još 35.000 kuna.

– To bi bilo minimalno da se omogući Arijani, djeci da u svom domu u Prvomajskoj ul. 16 dočekaju Božić jer su još za sada kod Martinove majke koja čuva djecu kada nisu u vrtiću i kada Arijana radi. Bukal je istaknuo kako je u startu Općina uplatila 10.000 kuna, a raduje i to što se pozivu nisu oglušile i neke međimurske općine.

Tko je Arijana Pilić, samohrana majka, koja stoji naoko sama na kući koja s vremenom dobiva konture? Gledajući je shrvanu i uplakanu, više nalikuje na stariju djevojčicu, nego na odraslu ženu koja je svojevremeno bila studentica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Dani od svibnja do danas učinili su je takvom.

– Najbolniji su trenuci kada djevojčice pitaju kada će se tata vratiti i kada iz dana u dan ponavljam kako to neće biti dugo, a nadu im daje odlazak na Martinov grob kada mu šalju puse i kada ga pozivaju na dolazak. Strašno! Kada se opet okrenute Prvomajskoj 16 gdje vas čeka započeto Martinovo djelo, postaje još teže – kaže Arijana.

Biti u koži ove majke patnice sa svega 29 godina i nametnutim teretom slomio bi najjača leđa, prelomio bi kamenito srce. Gledajući je, obećali smo njoj i općinskom čelništvu, kako će naš portal ovih dana napraviti dodatne napore kako bi svojim čitateljima približio patnje mlade žene, patnje pod čijom će težinom popucati i led za kojeg Boga mola da se ove zime ne pojavi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije