Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće
Konzumacija ‘obične’, crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o
povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava
je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne
pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz
dnevnog plana prehrane.
Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim
pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina)
komadi su koji su nutritivno vrlo “jaki” i zbog toga dobri za
zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza,
vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i
mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se
preporučuje njegova konzumacija.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje
zasićenih (“loših”) masti od maslaca, dvaput više onih “dobrih”,
mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina.
Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane
maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast
bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor
vitamina B i minerala.
Krumpir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali
biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite
svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih
izvora kalija je krumpir.