Predstavnik međimurskih ugostitelja: Ljudi će se družiti po radionama, podrumima, stanovima, neće ići u kafiće...
Ugostitelji iz cijele Hrvatske zgroženi su novim mjerama po
kojima se u svim ugostiteljskim objektima treba osigurati 4
kvadrata po gostu te ističu kako će morati staviti ključ u bravu.
Novinari Indexa.hr razgovarali su s ugostiteljima iz
Istre, Dalmacije, Međimurja, Slavonije, Zagreba, Bjelovara i svi
su šokirani novim mjerama, dok im je danas na snagu stupila i
mjera da svi gosti moraju imati maske kad ulaze u objekt. Stožer
je također danas donio zabranu rada svim ugostiteljima nakon
ponoći.
Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin
Medak za Index je komentirao uvođenje novih
epidemioloških mjera za ugostitelje, navodeći kako su one
nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi
redom propasti.
“Jučer smo održali sastanak sa Stožerom i prema novim mjerama
razmak između stolova u ugostiteljskom objektu mora biti tri
metra, dok od stolca do stolca razmak mora biti 1,5 metar, a po
osobi se mora osigurati četiri kvadrata. Trebamo imati i po
jednog covid-redara na svakih 50 gostiju, kojeg bi mi trebali
plaćati, a da kontrolira pridržavaju li se mjera”, rekao je Medak
za Index.
Prema novim mjerama, zabranjena su stajaća mjesta i visoki
stolovi ako se za njima ne omogućuje sjedenje. Također, gosti su
dužni unaprijed online rezervirati mjesto u ugostiteljskom
objektu tipa noćni bar ili klub. Za stolovima mogu sjediti
organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama
gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice,
članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 m od druge skupine
gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su
namijenjeni za sjedenje više osoba.
Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili
skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina
posjetitelja napusti prostor objekta. Preporučuje se
jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na
odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje
se ukloniti klasične oblike jelovnika.
Istaknuo je kako je minimalna investicija ugostitelja po kvadratu
lokala 1000 eura, a da se često penje i do 2000 eura.
“Restoran će u najboljem slučaju moći ostvariti promet od
3000 kuna dnevno, a hladni pogon za mjesec dana je oko 150.000
kuna”
“Uzmimo primjer da na 100 kvadrata lokala imaš investiciju od
150.000 eura. Dio prostora otpada na sanitarni čvor, kuhinju,
šank te tako ostane svega 60 kvadrata uslužnog prostora. Dakle,
na tom prostoru možeš uslužiti svega 15 gostiju. I sad uzmimo
primjer da imamo ljude i na ručku i na večeri, po dva sitinga
maksimalno (po dvije ture gostiju), s tim da je to nerealno jer u
Hrvatskoj nemamo takvu platežnu moć da toliko ljudi dođe i na
ručak i na večeru. Znači dnevno možemo imati maksimalno po 60
gostiju, a treba uzeti u obzir da je Hrvatskoj prosječan iznos
računa u restoranu 55 kuna. Znači dnevni promet u jednom
restoranu u ovim novim okolnostima može iznositi u prosjeku oko
3000 kuna. A hladan pogon restorana mjesečno košta oko 150.000
kuna. Da si teoretski cijelo vrijeme pun, ti si u debelom
minusu”, rekao je Medak.
Predstavnik međimurskih ugostitelja: Ljudi će se družiti po
radionama, podrumima, stanovima, neće ići u kafiće
Davor Lovrenčić, predstavnik udruge ugostitelja
Međimurske županije, za Index je također rekao da mjere nemaju
nikakvog smisla.
“Ne vjerujemo u to što čitamo, pa zar stvarno traže 4 kvadrata po
gostu, ne vjerujem da će itko moći raditi po tome, pitanje je i
tko će htjeti ići u kafiće pod tim mjerama, još čekamo što će
konačno presuditi, no ovo zaista nema smisla. Ljudi će se družiti
po radionama, podrumima, stanovima, neće se družiti po kafićima.
Ne znam kakvog smisla ovo ima. Svi smo za švedski model, što se
tiče nas ugostitelja, trebamo samo apelirati na više odgovornosti
kod građana i da sve ostalo normalno radi”, rekao nam je
Lovrenčić.