Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan 'covid redar'
Na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima pazit će po jedan
‘covid redar’. Obavijesti s epidemiološkim mjerama moraju biti
vidljive i istaknute. Broj osoba ovisit će o broju kvadrata
objekta, tako da na svaka četiri četvorna metra dolazi po jedan
gost. Fizički razmak između stolova treba biti tri metra. HZJZ
preporučuje ugostiteljima i online rezervacije te evidenciju
gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.
Švedskog stola ne bi smjelo biti, a ventilacija, odnosno
prozračivanje prostora mora biti obavezno i često. Također,
djelatnici moraju mjeriti temperaturu i pri svakom znaku
eventualne bolesti ne doći na posao. Ni mjerenje temperature
gostima nije isključeno. Ako netko oboli, obavezno je provesti
dezinfekciju i testiranje zaposlenih.
Ovo su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji
list, glavne mjere koje su članovi Stožera i epidemiolozi na
jučerašnjem sastanku iznijeli predstavnicima ugostitelja, a ona
obveznog nošenja maski za goste već je jučer stupila na snagu.
Higijenske mjere
Za gosta to znači sljedeće: prilikom ulaska u kafić, restoran ili
bilo koji drugi ugostiteljski objekt, mora staviti masku koju
drži dok ne sjedne za stol. Tada je može spustiti, no prilikom
svakog udaljavanja od stola, zbog odlaska do toaleta ili na
cigaretu, mora je staviti.
– Uvodimo obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima, gdje
ljudi dolaze u kontakt jedni s drugima, a nije moguće održati
fizički razmak od minimalno dva metra.
Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti
na ispravan način cijelo vrijeme – preko usta i nosa – rekao je
šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor
Božinović i dodao da maske moraju nositi zaposlenici
zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima,
zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge
smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici
u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu,
piše jutarnji.hr