KORISNI ZA ZDRAVLJE

IDEALNI ZA STARIJE LJUDE Top 5 najboljih pasmina za ljude u zlatnom dobu života

Kućni ljubimac može vam postati mnogo više nego živo biće koje vam pravi društvo. Kućni ljubimci također mogu smanjiti stres, poboljšati zdravlje srca, pa čak i pomoći djeci svojim emocionalnim i socijalnim vještinama

Nacionalni institut za zdravlje kaže da su istraživanja otkrila da životinje mogu smanjiti usamljenost, povećati osjećaj socijalne podrške i potaknuti bolje raspoloženje – što je sve važno za starije građane.

Ako svoj dom želite dijeliti sa psom, svakako prije toga istražite svoje opcije. Ako, na primjer, imate problema s ravnotežom, nećete željeti pasminu poznatu po skakanju ili pretjeranoj aktivnosti.

Donosimo vam 5 najboljih pasmina za ljude u zlatnom dobu života.

1. Kovrčavi bišon

Ova napuhnuta mala kuglica sreće ima samo 22-30 centimetara i teži 3-5,5 kilograma. Kovrčavog bišona lako je trenirati i potrebna im je samo umjerena dnevna tjelovježba da bi ostali sretni i zdravi.

2. Cavalier King Charles španijel

Ovaj mali pas najsretniji je kad se stisne uz svog vlasnika. Tipično su visoki 30-33 centimetara i teški 6-8 kilograma. Poznati po svilenkastom, valovitom krznu, trebat će im redovna njega i četkanje. Ovi mali psi imaju srednju razinu energije i imaju koristi od svakodnevnih šetnji i igara koje nisu pretjerano intenzivne.

3. Francuski buldog

Kompaktni su, mišićavi i aktivni, ali ujedno su i među najbolje raspoloženim od svih pasmina pasa. Iako visok samo 27-32 centimetara, francuski buldog može težiti i do 12,5 kilograma. Umjereno svakodnevno vježbanje je sve što im treba. Iako su njihove potrebe za njegom male, mogu razviti brahiocefalni sindrom i razne probleme s kožom.

4. Shih tzu

Ovi su ljepotani visoke manje od 30 cm i teže 4-7 kilograma. Njihova kratka njuška čini ih sklonima brahicefaličnom sindromu, ali u manjoj mjeri od francuskog buldoga. Tvrdoglav, ali i dalje relativno lak za treniranje, shih tzu-u će trebati svakodnevne šetnje i redovito četkanje kako bi ostao sretan i zdrav.

5. Toy pudla

Pudla nije samo jedna od najpametnijih pasmina, već dolazi i u raznim veličinama – toy, patuljasta, minijaturne, srednje i standardne. Ovaj odani i privrženi pas brzo uči i prilagođava se različitim kućanstvima. Pudlama je potrebno umjereno vježbanje, ali trebat će im više njege nego ostalim psima. Toy pudla ima samo oko 2 do 3 kilograma, dok standardna pudla može dosegnuti i do 32 kilograma.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije