DOSTI

Završna konferencija projekta Radi – sebe izgradi

Dana 27. kolovoza 2020. godine u galeriji Scheier u Čakovcu održana je završna konferencija projekta Radi – sebe izgradi

Projekt koji je s provedbom započeo 1. rujna 2018. godine financiran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 1.499.999,77 kn, te završava 31. kolovoza 2020. godine. Ovo je osmi projekt Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije (DOSTI) koji se financira iz fondova Europske unije.

Na početku konferencije prisutne je pozdravila predsjednica Društva, Miljenka Radović mag.iur., te istaknula važnost projekata takve vrste. Voditeljica projekta, Natalija Mihoci, prisutne je upoznala s  osnovnim elementima projekta, dok je koordinator projekta, Denis Frančešević predstavio glavne aktivnosti koje su se održavale za vrijeme trajanja projekta. Naime, cilj projekta je bio jačanje stručnih znanja nezaposlenih osoba s invaliditetom radi njihova lakšeg uključivanja na tržište rada kao i osnaživanje njihovih socijalnih, radno okupacijskih, psihomotoričkih, psihofizičkih, kreativnih i transverzalnih vještina.

Voditeljica projekta posebno je istaknula izradu Programa osobnog razvoja za osobe s invaliditetom u čiju su izradu bile uključene socijalne radnice, psiholog i pravnica. Cilj izrađenog Programa je podizanje motivacije i samopouzdanja kod osoba s invaliditetom, odgovarajućih komunikacijskih vještina, vještina samozastupanja i prepoznavanje vlastitih sposobnosti i kvaliteta te upoznavanje s pravima osoba s invaliditetom vezanih uz tržište rada.  Vezano uz Program, održao se niz različitih radionica kako bi se teorijski dio Programa proveo u praksi.

U namjeri ostvarivanja osnovnog cilja projekta za mlade osobe s invaliditetom na tjednoj bazi bile su održane kreativne radionice, radionice samostalnog življenja, terapijsko jahanje u Bistrou Novi svijet u Hodošanu te vježbanje uz nadzor kineziologa u rekreacijskom centru DG Sport u Prelogu. Također su se održale različite društvene aktivnosti s ciljem jačanja socijalizacije za osobe s invaliditetom, istaknuo je koordinator projekta.

Projekt je prvenstveno bio usmjeren na nezaposlene osobe s invaliditetom s ciljem jačanja njihova položaja na tržištu rada. Stoga se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i društvenim poduzećem Naš izvor za tri mlade nezaposlene osobe s invaliditetom proveo verificirani program osposobljavanja za šivaće kožne galanterije kako bi se ojačala konkurentnost osoba s invaliditetom na tržištu rada za zanimanja koja su tražena na području Međimurske županije.

Organizacijom preko 400 aktivnosti za nezaposlene osobe s invaliditetom povećala se njihova socijalna uključenost te se potaknulo stjecanje znanja i navika potrebnih za zapošljavanje.

Partner na projektu bila je Međimurska županija. Završnoj konferenciji projekta prisustvovao je i župan Međimurske županije, Matija Posavec, koji je istaknuo važnost pisanja i provedbe projekata ovakve vrste za nezaposlene osobe s invaliditetom koji uvelike pridonose jačanju njihovih potencijala i kapaciteta. Ovom prilikom zahvaljujemo što nas je Međimurska županija podržavala u prošla 24 mjeseca provedbe projekta.

 
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije