SVEČANOST

PROSLAVLJENO BARTOLOVO Donjodubravski vinogradari preselili klopotec

Vlasnici vinograda u vinorodnom području oko Donje Dubrave godinama unatrag za pojedini 'vinski svetek' naprave neko iznenađenje. Ovog puta su selili klopotec uz prisustvo uglednog stručnjaka za vinarstvo.

U subotu, 22. kolovoza, su ‘dobravski su goričanci’, kako sebe nazivaju, proslavili Bartolovo – ‘gorični svetek’ koji označava početak dozrijevanja grožđa. Taj se dan tradicionalno postavlja klopotec u vinograde kako bi se grožđe zaštitilo od ptica.

Minule godine inicijativom jednog od najagilnijih vinogradara Antuna Benka, vinogradari su postavili klopotec u vinorodni kraj Ropače. Ove godine premjestili su ga u isto takvo područje Mrtvičku u vinograd Vladimira Hajdinjaka Hajkija.

– Ove godine odlučili smo klopotec trajno preseliti u Mrtvičku. Kod koče u Ropačaj je zavetje i klopotec je ‘slabo delal’. Tu u Mrtvički je puno bolja ruža vjetrova i klopotec će puno više klopotati – rekao nam je inicijator akcije Antun Benko.

Na svečanosti podizanje klopoteca nekoliko riječi i o svetom Bartolomeju, ili Bartolu kak ga zovemo mi Međimurci, rekao dobravski gorični biškup Vlado Čmrlec Čarli.

Istaknuo je da međimurski goričanci slave pet ‘goričnih sveci’ :Vinka, Juraja, Urbana, Bartola i Martina.  Svečanost je uveličao Darko Prajner, predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

Uz bogatu trpezu i dobro vino veselo je društvo harmonikom uveseljavao Antun Čizmadija Mariča.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije