IMAJU FINANCIJSKIH PROBLEMA

UGOSTITELJI NEZADOVOLJNI ‘Nepravedno je da se svi kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova’

Njihov je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana, uz testiranje svih zaposlenika

Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je u petak ugostitelje da
se pridržavaju najnovijih mjera i preporuka Stožera civilne
zaštite o barovima, ali ih smatra nepravednim prema onima koji su
se pridržavali mjera.

Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku kojom je radno
vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi”, kao
što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe
barovi i sl., koji mogu raditi najduže do ponoći odnosno
do 24 sata. Ta se mjera primjenjuje od danas i vrijedit će
idućih deset dana. 

Nacionalna udruga ugostitelja uoči nadolazećeg vikenda, a u
povodom te odluke, poziva sve ugostitelje da se, kao i
uvijek do sada, pridržavaju svih mjera i preporuka koje su
propisane od strane epidemioloških službi te Stožera. No,
prihvaćajući epidemiološku realnost, Udruga upozorava kako je ta
odluka donesena bez uvažavanja ugostiteljske struke i
specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji
spadaju pod barove.

“Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu
sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja
zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u
nekoliko klubova. Protivimo se ograničavanju radnog vremena,
budući da barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih
objekata, u rasponu od mirnih cafe barova na plaži u Istri do
najvećih klubova na Jadranu.

Naš je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt
specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana, uz
testiranje svih zaposlenika”, poručuje predsjednik Nacionalne
udruge ugostitelja Marin Medak. Velikim
problemom hrvatskih barova označio je i visoki porez na dodanu
vrijednost (PDV), koji se na usluživanje pića i napitaka
obračunava po stopi od 25 posto, na što još lokalna samouprava
najčešće dodaje porez na potrošnju. Istodobno, kako ističu iz
udruge ugostitelja, u zemljama na Mediteranu se pića i napici
oporezuju bitno nižim stopama PDV-a, a pojedine države sada zbog
epidemije koronavirusa PDV u ugostiteljstvu ruše i do 5 posto te
subvencioniraju potrošnju građana u ugostiteljskim objektima.

“Ugostiteljima ovih deset dana ograničenja radnog vremena neće
značiti previše, većina nas je ionako već financijski propala.
Predstoji nam katastrofa za ugostitelje i tragedija za njihove
zaposlenike, uglavnom mlade ljude koji će nakon što ostanu bez
posla svoju sreću potražiti izvan Hrvatske. Jedina šansa da
preživimo i dočekamo iduću sezonu, koja će možda biti bolja, jest
da se ubrza kreditiranje ugostitelja za likvidnost putem HBOR-a i
HAMAG BICRO-a te da nam se kroz nižu stopu PDV-a na pića i
napitke omogući da taj novac u budućnosti vratimo”, poručuje
Medak. Udruga ugostitelja u priopćenju je pozvala i na češće
inspekcije i kažnjavanje onih ugostitelja koji se ne pridržavaju
epidemioloških mjera, budući da takvi nanose štetu javnom
zdravlju i poslovanju svih koji dosljedno provode mjere.
Nacionalna udruga ugostitelja na raspolaganju je stožeru sa
svojim stručnim kapacitetima te poziva na dijalog s ciljem
očuvanja zdravlja hrvatskih građana i poslovanja gospodarskih
subjekata, zaključuje se u priopćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije