RESTORANSKI TIP ZDRAVE HRANE

‘FIT BABA’ Savjetima nutricionistice Tanje Dominić olakšajte put do željenog izgleda!

Želja i cilj osnivanja stranice ‘Fit Babe’ je doprijeti do više ljudi i u što veći broj domova unijeti zdravu prehranu, a u budućnosti i do jelovnika zagrebačkih restorana

U bespućima Instagrama nije rijetkost naići na snimku s uputama za pravilno izvođenje vježbe s isklesanim tijelom u prvom planu, a još je manje tanjur dekorirane hrane ili nekakav desertić od kojeg bi i najčvršći karakteri popustili.

Malo tko bi pak odolio u cijelosti zaviriti na profil kad se sve spomenuto spoji u jedno, a upravo takav vodi nutricionistica i influencerica iz Zagreba Tanja Dominić, inače rodom iz Domašinca.

Na Instagram i Facebook platformama entuzijastična i energična 37-godišnjakinja autorica je stranice ‘Fit Baba’, fit svijeta zdrave prehrane gdje svoje znanje i savjete vrlo rado dijeli sa svim pratiteljima. Najčešće su to korisni savjeti vezani uz prehranu, recepti za, kako kaže, restoranski tip hrane, no pristupačniji svima, zdraviji, nutricionistički vrijedniji i prilagođeni dijabetičarima te onima koji paze na unos kalorija.

Osim ljubavi prema kuhanju i stvaranju autorskih recepata, Tanja vodi osobne treninge i online edukacije pa ćete na društvenim mrežama uz fenomenalnu hranu pronaći i pokoji video s vježbama za cijelo tijelo.

Isto tako, možete joj se obratiti i za pomoć na putu do željenog izgleda te je zapratiti za više savjeta i recepata.

Kako je i kada nastala ‘Fit Baba’?

– Cijela priča oko fit načina života zapravo počinje nakon što sam se po završetku srednje škole preselila u Zagreb. Živjela sam na brzoj hrani i dostavi, ali nedugo nakon toga sam shvatila da ne mogu nastaviti unositi toliko nezdrave hrane i ne misliti na svoje tijelo i zdravlje. Ipak, smatram da je s hranom isto kao i s točenjem goriva u automobil, odnosno ne vrijede za svakog baš ista pravila, a i moraš paziti što ulijevaš.
Veliku ulogu igra i raznolikost hrane koja se unosi te kombinacija namirnica. Uz sve navedeno, čvrstog sam mišljenja da žene s prolaskom godina mogu izgledati još bolje. Tu se rodila ljubav prema vježbi, kuhanju, istraživanju i zdravoj prehrani. Iako na društvenim mrežama postoji otprilike dvije godine, Fit Baba je moj način života – odgovara Tanja uz što dodaje kako joj je želja doprijeti do više ljudi i u što veći broj domova unijeti zdrave recepte, a u budućnosti i do jelovnika zagrebačkih restorana.

Teško se odlučiti između svih recepata, no za čitatelje portala Tanja je izdvojila dva slatka recepta – jednostavne deserte koje možete pojesti bez prevelike grižnje savjesti!

Šminkerski klasičar

– ‘Ko babina pita od jabuka, ali u najboljem mogućem redizajnu! Kao i u svim našim kolačima, hrani glavna nit vodilja je ‘taj okus’ koji će biti glavni. U ovome slučaju su to jabuke, limeta i malo badema. I da se razumijemo slobodno se možete pohvaliti da ste ga kupili u fensi-šmensi boljoj slastičari. Idemo na recept! – poručuje. Potrebno je 500 do 600 grama jabuka (4 kom), sok od jedne limete (preko sokovnika), 2 žlice suhih grožđica, 2 žlice listića badema.

– Jabuke ogulimo, narežemo na tanje šnite i malo zapečemo iz razloga da se ne raspadnu prilikom pečenja, listiće badema poškropimo vodom i stavimo sve zajedno u zagrijanu pećnicu (160°C) u veći pleh na masni papir oko 10 do 15 minuta, da se lagano zapeku, posuše. U sok od limete stavimo grožđice za to vrijeme dok su jabuke u pećnici. Kad su jabuke gotove pomiješamo ih u sok s grožđicama, pazimo da ostanu u komadima.

Priprema za biskvit; 3 jaja, 125 g mljevenog badema, 135 g mljevenih zobenih pahuljica, 40 g otopljenog maslaca, 1 žlica chia sjemenki, 3 žlice brezinog šećera, ribana korica limete, 1 prašak za pecivo, 1,5 dcl mlijeka (kod nas zobeno)

Postupak: Bjelanjke smiksamo u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer pjenasto miksamo, dodajemo ohlađeni rastopljeni maslac, ribanu koricu od limete i miksamo dalje. Sipamo ostale sastojke, pred kraj mlijeko i na kraju bjelanjke. U kalup ulijemo nekih 70 posto smjese, slažemo jabuke, grožđice, listiće, slobodno izlijete ako vam ostalo još soka od limete u posudi. I ostatak smjese. Pečemo na sredini rešetke 160°C oko 35 do 40 minuta, ovisi o pećnici. Namjerno nismo stavljali ni cimeta, a ni vanilije, ali zato jesmo limetu i listiće badema!

Creme de la creme

– Prava čokoladna fantazija. Potrebno je: 30 g otopljenog maslaca, 100 g mljevenih badema (ne u potpunosti), 50 g mljevenih zobenih, 1 žlica kakao praha, 1/2 praška za pecivo, 1 žlica brezinog šećera. Voćni dio; 200 g višanja, 80 g brusnica, 50 g chia sjemenki, 1 žlica meda (sve skupa dobro izmiješati)

Čokoladna krema: 2 dcl slatko vrhnje, 1 dcl mlijeka (po izboru), 5 žlica kakao praha, 1 žlica tapioke (može i gustin ili agar prah), 6 kocki tamne čokolade, 3 žlice brezinog šećera, 20 dag otopljenog maslaca (dodati na kraju)

Podloga: Sve smiksati, izmiješati i dobro utapkati u tepsiju na masni papir, peći na 170°C nekih 10 do 25 minuta maksimalno. Voćni dio: Dobro promiješati i ostaviti bar 15 min da chia upije sok od višanja, istresti na podlogu.

Čokoladna krema: Lagano zagrijati slatko vrhnje i dodati ostale sastojke, najbolje uz miksanje da se ne stvore grudice i na kraju dodati maslac, krema ne smije prokuhati. Zalijemo kolač kremom, ohladimo i uživamo u okusu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije