Želja i cilj osnivanja stranice ‘Fit Babe’ je doprijeti do više ljudi i u što veći broj domova unijeti zdravu prehranu, a u budućnosti i do jelovnika zagrebačkih restorana
U bespućima Instagrama nije rijetkost naići na snimku s uputama
za pravilno izvođenje vježbe s isklesanim tijelom u prvom planu,
a još je manje tanjur dekorirane hrane ili nekakav desertić od
kojeg bi i najčvršći karakteri popustili.
Malo tko bi pak odolio u cijelosti zaviriti na profil kad se
sve spomenuto spoji u jedno, a upravo takav vodi nutricionistica
i influencerica iz Zagreba Tanja Dominić, inače
rodom iz Domašinca.
Na
Instagram i
Facebook platformama
entuzijastična i energična 37-godišnjakinja autorica je stranice
‘Fit Baba’, fit svijeta zdrave prehrane gdje svoje znanje i
savjete vrlo rado dijeli sa svim pratiteljima. Najčešće su to
korisni savjeti vezani uz prehranu, recepti za, kako kaže,
restoranski tip hrane, no pristupačniji svima, zdraviji,
nutricionistički vrijedniji i prilagođeni dijabetičarima te onima
koji paze na unos kalorija.
Osim ljubavi prema kuhanju i stvaranju autorskih recepata, Tanja
vodi osobne treninge i online edukacije pa ćete na
društvenim mrežama uz fenomenalnu hranu pronaći i pokoji
video s vježbama za cijelo tijelo.
Isto tako, možete joj se obratiti i za pomoć na putu do željenog
izgleda te je zapratiti za više savjeta i recepata.
Kako je i kada nastala ‘Fit Baba’?
– Cijela priča oko fit načina života zapravo počinje nakon što
sam se po završetku srednje škole preselila u Zagreb. Živjela sam
na brzoj hrani i dostavi, ali nedugo nakon toga sam shvatila da
ne mogu nastaviti unositi toliko nezdrave hrane i ne misliti na
svoje tijelo i zdravlje. Ipak, smatram da je s hranom isto kao i
s točenjem goriva u automobil, odnosno ne vrijede za svakog baš
ista pravila, a i moraš paziti što ulijevaš.
Veliku ulogu igra i raznolikost hrane koja se unosi te
kombinacija namirnica. Uz sve navedeno, čvrstog sam mišljenja da
žene s prolaskom godina mogu izgledati još bolje. Tu se rodila
ljubav prema vježbi, kuhanju, istraživanju i zdravoj prehrani.
Iako na društvenim mrežama postoji otprilike dvije godine, Fit
Baba je moj način života – odgovara Tanja uz što dodaje kako joj
je želja doprijeti do više ljudi i u što veći broj domova unijeti
zdrave recepte, a u budućnosti i do jelovnika zagrebačkih
restorana.
Teško se odlučiti između svih recepata, no za čitatelje portala
Tanja je izdvojila dva slatka recepta – jednostavne deserte
koje možete pojesti bez prevelike grižnje savjesti!
Šminkerski klasičar
– ‘Ko babina pita od jabuka, ali u najboljem mogućem redizajnu!
Kao i u svim našim kolačima, hrani glavna nit vodilja je ‘taj
okus’ koji će biti glavni. U ovome slučaju su to jabuke, limeta i
malo badema. I da se razumijemo slobodno se možete pohvaliti da
ste ga kupili u fensi-šmensi boljoj slastičari. Idemo na recept!
– poručuje. Potrebno je 500 do 600 grama jabuka (4 kom), sok od
jedne limete (preko sokovnika), 2 žlice suhih grožđica, 2 žlice
listića badema.
– Jabuke ogulimo, narežemo na tanje šnite i malo zapečemo iz razloga da se ne raspadnu prilikom pečenja, listiće badema poškropimo vodom i stavimo sve zajedno u zagrijanu pećnicu (160°C) u veći pleh na masni papir oko 10 do 15 minuta, da se lagano zapeku, posuše. U sok od limete stavimo grožđice za to vrijeme dok su jabuke u pećnici. Kad su jabuke gotove pomiješamo ih u sok s grožđicama, pazimo da ostanu u komadima.
Priprema za biskvit; 3 jaja, 125 g mljevenog badema, 135 g mljevenih zobenih pahuljica, 40 g otopljenog maslaca, 1 žlica chia sjemenki, 3 žlice brezinog šećera, ribana korica limete, 1 prašak za pecivo, 1,5 dcl mlijeka (kod nas zobeno)
Postupak: Bjelanjke smiksamo u čvrsti snijeg. Žumanjke i šećer
pjenasto miksamo, dodajemo ohlađeni rastopljeni maslac, ribanu
koricu od limete i miksamo dalje. Sipamo ostale sastojke, pred
kraj mlijeko i na kraju bjelanjke. U kalup ulijemo nekih 70 posto
smjese, slažemo jabuke, grožđice, listiće, slobodno izlijete ako
vam ostalo još soka od limete u posudi. I ostatak smjese. Pečemo
na sredini rešetke 160°C oko 35 do 40 minuta, ovisi o
pećnici. Namjerno nismo stavljali ni cimeta, a ni vanilije,
ali zato jesmo limetu i listiće badema!
Creme de la creme
– Prava čokoladna fantazija. Potrebno je: 30 g otopljenog
maslaca, 100 g mljevenih badema (ne u potpunosti), 50 g mljevenih
zobenih, 1 žlica kakao praha, 1/2 praška za pecivo, 1 žlica
brezinog šećera. Voćni dio; 200 g višanja, 80 g brusnica, 50 g
chia sjemenki, 1 žlica meda (sve skupa dobro izmiješati)
Čokoladna krema: 2 dcl slatko vrhnje, 1 dcl mlijeka (po izboru),
5 žlica kakao praha, 1 žlica tapioke (može i gustin ili agar
prah), 6 kocki tamne čokolade, 3 žlice brezinog šećera, 20 dag
otopljenog maslaca (dodati na kraju)
Podloga: Sve smiksati, izmiješati i dobro utapkati u tepsiju na masni papir, peći na 170°C nekih 10 do 25 minuta maksimalno. Voćni dio: Dobro promiješati i ostaviti bar 15 min da chia upije sok od višanja, istresti na podlogu.
Čokoladna krema: Lagano zagrijati slatko vrhnje i dodati ostale sastojke, najbolje uz miksanje da se ne stvore grudice i na kraju dodati maslac, krema ne smije prokuhati. Zalijemo kolač kremom, ohladimo i uživamo u okusu!