U ZASLUŽENOJ MIROVINI

OMILJENI SVEĆENIK Bio u službi Boga: Župnik Pavao Markač dosanjao dječački san

U Varaždinskoj biskupiji provedena su određena imenovanja, premještaji i razrješenja svećenika. Odlukom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, a ususret novoj pastoralnoj godini, u Varaždinskoj biskupiji obuhvaćena je i Župa Uznesenja BDM u Svetoj Mariji. Vlč. Pavao Markač razrješuje se službe župnika u Župi Uznesenja BDM u Svetoj Mariji i umirovljuje, a na njegovo je mjesto imenovan vlč. Leonardo Šardi.

Vlč. Markač, rodom iz Goričana, bio je u službi Boga u ovoj sredini od 1998. godine kada mu se je ispunila životna želja da služi u Župi Sveta Marija, odakle je došao iz župe Nedelišće. Prije toga, a nakon završetka Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, služio je po župama: Karlovcu i po Podravini – u Imbriovcu, Strugi, Legradu te u Svetom Đurđu. 

Često je govorio kako mu je bila životna želja doći za svećenika u Svetu Mariju jer tu župu pamti dok je s majkom i ocem na Veliku Gospu u procesiji iz Goričana odlazio u svetomarsku crkvu. – Tu sam zavolio predivan lik Majke Božje na nebo uznesene i od tog se lika nisam mogao odvojiti – rekao je.

Vlč. Markač, među svećenstvom poznat kao graditelj sakralnih objekata, dostojanstveno odlazi u profesionalni mir, vjerujemo zadovoljan glede toga jer je prema ljudima napravio sve na što se je zavjetovao, a što tumači jednom svojom izjavom: ‘Da nisam svećenik, možda bih bio psiholog ili pedagog. Zato što mi je čovjek zlato. Ali, bio bih jako nesretan da nisam svećenik’.

O vlč. Markaču i oproštaju od župljana pisat ćemo još mnogo i puno jer je to zaslužio. Ako se ne varamo svoj posljednji “javni nastup” imao je u vrijeme otkrivanja biste Ivana Mustača-Kantora, a potom je prije nastupa Hrvatskog baroknog ansambla u mjesnoj crkvi služio i svetu misu. 40-obljetnicu svećenstva slavio je 29. lipnja 2014. 

On je ovdje naslijedio začasnog kanonika prečasnog Matu Lovru Galića koji je u Svetoj Mariji bio punih 47 godina., a vlč. Markač je bio jedanaesti župnik u ovoj sredini.
A njegov nasljednik je vlč. Leonardo Šardi, porijeklom iz Selnice, bio je župni vikar u Župi svetog Mihaela arkanđela u Sračincu pokraj Varaždina. Velečasni Šardi je jedan od rijetkih svećenika u Hrvatskoj koji poznaju hrvatski znakovni jezik, a mogu izravno, bez prevoditelja, komunicirati s gluhoslijepim osobama. Mladu misu služio je 14. lipnja 2015. godine u župi Selnica.

Na svečanom i veličanstvenom slavlju, uz mnoštvo župljana župe Selnice, prisustvovalo je i mnoštvo vjernika župe Sračinec, koji su pristigli s dva autobusa i s mnoštvom osobnih automobila. Mladomisnik je posebno pozdravio i zahvalio župi Sračinec za vrijeme koje je proveo u njoj i svih hodočasnicima koji su došli na slavlje mlade mise. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije