odlična je - donosimo recept

OMILJENI DESERT Međimurska gibanica – naučite je napraviti baš kao naše bake

Želite li napraviti dobar starinski kolač naših baka pazite da namirnice donesete na kuhinjski stol nekoliko sati prije pripreme - kako bi sve bile na istoj temperaturi kad počnete pripremati kolač

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 5 jaja, 10 g soli, 2 dl ulja, 200 g
oraha, 250 g šećera, 1 dl ruma, 500 g sira, 1 limun, 200 g maka,
2 dl mlijeka, 2 žlice meda, 700 g jabuka, 1/2 žličice cimeta, 1/2
žličice vanilin šećera

Priprema: 

Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka
odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga
razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto
za savijače može se kupiti i gotovo.

– Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera
i rumom.
– Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i
pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i
vanilin šećerom.
– Za nadjev od maka pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g
šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g
šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.  

U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2
lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve.
Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na 150 stupnjeva
oko sat vremena, pišu 24sata.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije