Ines Đuran (26) iz Sivice veganka je postala prije dvije godine. Do onda je jela meso, ali, kako kaže, u umjerenim količinama. Ispričala nam je svoju priču. Kako i zašto je postala veganka, s kakvim se predrasudama susreće i što je to toliko dobro u veganstvu. Evo kako žive vegani...
Kada si postala veganka i zašto?
Veganka sam postala prije dvije godine. Prvo sam godinu dana bila
vegetarijanka, dakle nisam bila odgajana ni kao vegetarijanka ni
kao veganka, ali sam oduvijek bila jako suosjećajna i jako
voljela životinje. S vremenom sam počela sve više i više
razmišljati o načinu kako se tretiraju životinje na npr. farmama
itd., te tako došla do zaključka da više kao pojedinac ne želim
biti dio nepotrebnog mučenja životinja.
Je li se bilo teško odlučiti na tako
nešto?
Nije, nimalo. Osobno nikad nisam ni voljela jesti meso, kao malu
morali su me “tjerati” da jedem meso. Pa mi je možda po tom
pitanju bilo malo lakše odreći se mesa praktički preko
noći.
Veganka nisi postala odmah, najprije si bila
vegetarijanka. Koja je glavna razlika?
Glavna razlika između veganstva i vegetarijanstva je ta što
vegani ne jedu ni proizvode koji potječu od životinja kao sto su
mlijeko, mliječne prerađevine, med i jaja dok ih vegetarijanci
jedu.
Je li veganski meni ‘kompliciran’ i skuplji? Koliko
vremena utrošiš da si pripremiš normalan obrok?
Ovisi. Ako svakodnevno konzumirate gotove proizvode kao sto su
veganska salama, vegansko meso,veganski sir itd. naravno da može
biti skupo. Osobno rijetko kupujem tako nešto jer se uglavnom
hranim namirnicama kao sto su kaša, riža, krumpir, ječam,
veganska tjestenina i povrće pa prolazim jako jeftino. Volim
jednostavnu hranu pa i ne trošim puno vremena na pripremu.
Mogu
li vegani biti gurmani i hedonisti? Voliš li pripremati
delicije?
Naravno. U današnje vrijeme ima sve više i više veganskih
restorana, veganskih varijanti mesa, mliječnih proizvoda, zapravo
sve ne-vegansko u današnje vrijeme može se kupiti i u veganskoj
varijanti. Ja osobno ne pripremam delicije jer ne stignem, ali
kad dođem kući u Hrvatsku, moram pohvaliti da mama svaki dan
pripremi razne veganske delicije za mene.
Budući da radiš u Austriji kao njegovateljica (i to
smjene po 12 sati dnevno), koliko ti zapravo slobodno vrijeme
dopušta da se hraniš raznoliko, i da pripremaš točno ono što
želiš?
Nekad znam pripremiti hranu za dva dana pa tako uštedim
vrijeme. Ne volim predugo vremena provoditi u kuhinji, a i
hranim se na način koji i ne zahtijeva to da puno vremena
provedem u kuhinji. Za ručak jedem kuhanu rižu, kašu ili ječam s
povrćem, mahunarkama ili gljivama za što mi treba oko pola sata
za pripremu.
Koje
ti je najdraže jelo?
Uglavnom svaki mjesec imam novu “omiljenu” hranu. Ovaj mjesec je
to brokula, jedem ju uz svaki obrok. Prošli mjesec je to bio
humus i tako svaki mjesec nešto novo.
Smatraš li da vegani imaju preslabu ponudu jela u
trgovinama i restoranima ili imate dovoljno širok izbor
hrane?
Dio ljudi su od davnina vegani, bilo je vegana prije 20 godina i
prije 200 godina. Svi oni hranili su se dovoljno
raznoliko. Naravno, danas živimo u dobu gdje ima veganskih
varijanti različitih vrsta mesa, sira, mlijeka i drugih ne
veganskih proizvoda što smatram jako dobrim jer to je ustvari
pokazatelj da sve više i više ljudi razmišlja u tom smjeru. Jako
mi je drago kad u trgovini vidim praznu policu nekog veganskog
proizvoda. U trgovinama, rekla bih, ima dovoljan izbor hrane, ali
što se tiče restorana, kod nas u Međimurju je izbor, nažalost,
jako mali ili nikakav. U većim gradovima ima puno restorana sa
širokim izborom veganske hrane.
Jesi
li se susretala (ili se susrećeš) s predrasudama kada ljudima
kažeš da si veganka?
Da. Ljudi uglavnom imaju predrasude da su vegani uvijek
gladni i da jedu samo salate, što nikako nije istina. Ja rijetko
i jedem salatu, jer na tanjuru uvijek imam puno povrća pa mi i ne
treba. Od početka me smetalo i puno sam se opravdavala kako
i zašto, ali više nemam potrebe za tim. Ili kad kažem
npr. “Bila sam na sladoledu” najprije čujem pitanje “Pa nisi ti
veganka?” ali, kad kažem “Bila sam na veganskom sladoledu” uvijek
će odgovor biti “A kaj uvijek moraš istaknuti da si
vegan?”
Čuješ li često rečenice ‘Stvarno ne jedeš meso?’,
‘Pa kako možeš?’ Kako reagiraš na slične komentare
ljudi?
Da, ali uglavnom takva pitanja su u pozitivnom smislu od ljudi
koje zanima takav način prehrane ili su jednostavno radoznali.
Uvijek rado objasnim kako i zašto, ljudi su uglavnom empatična
bića i svima nama je falio samo taj jedan klik u glavi da
shvatimo da zapravo nema nikakve razlike između jednog psa koji
će se pojesti u Kini, što je njima normalno, i jedne svinje koja
će se pojesti kod nas, što je nama normalno. Razlika je samo u
njihovoj kulturi, odnosno našoj.