VOLE GA SVE GENERACIJE

MNOGIMA OMILJENO JELO Dan prženih krumpirića se s guštom slavi 13. srpnja!

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati godišnje pojedu oko 37 kilograma krumpira, a prženje je jedan od omiljenih načina njegove pripreme. Najčešće ga kombiniraju s ketchupom

Pommes frites, french fries ili chips? Brojni su im nazivi diljem
svijeta, ali jedno je sigurno – pržene krumpiriće vole baš
sve generacije.

Upravo je zato ovo internacionalno jelo i dobilo svoj dan, koji
se s guštom slavi 13. srpnja. U prženim krumpirićima uživa
se, u različitim kulturama, i kad su preliveni majonezom,
kao na primjer u Belgiji, i kad su začinjeni s malo vinskog octa,
a kombinacija koja prelazi granice upravo je ona koja
hrskave krumpiriće spaja s umakom od crvene rajčice.

Krumpirići i ketchup danas su dio pop kulture, omiljeni snack,
neizostavna kombinacija kojom su pobjedu proslavili i
dobitnici prestižne televizijske nagrade Emmy, poslastica koju u
svojim djelima spominje i Charles Dickens, ali i najčešći
uzrok ljubavnih prepirki u restoranima jer ni on ni ona
ne vole kad im netko krade krumpiriće ispred nosa!

Krumpiri na francuski način

Priča o nastanku prženih krumpirića kombinacija je nužde i
slučajnosti. U davnom 17. stoljeću, kada bi se belgijska
rijeka Meusa zamrznula, lokalno stanovništvo ostajalo je bez male
ribe za prženje koja je bila jedna od najvažnijih
prehrambenih namirnica u tom dijelu zemlje. Kako bi se prehranili
tijekom hladnih mjeseci, poslužili su se krumpirima, koje bi
narezali u obliku tih istih ribica i zatim pržili.  Jelo je
ostalo popularno sve do Prvog svjetskog rata, kada su britanski i
američki vojnici stigli u Belgiju i okusili pržene
krumpiriće po prvi put. Kako su se za to vrijeme nalazili u
belgijskoj pokrajini Valoniji, gdje se govori francuski
jezik, prozvali su ih francuskim krumpirićima.

Unatoč zabuni u nazivu, stanovnici Belgije danas ponosno
ističu da su popularni krumpirići nastali upravo u njihovoj
kuhinji, a to potvrđuje i podatak da pojedu najviše
krumpirića po glavi stanovnika u cijeloj Europi – čak
75 kilograma godišnje! Prženi krumpirići omiljeni su i u
Americi gdje se godišnje slisti više od dva milijuna tona
krumpira koji je Amerikancima najdraže povrće.

Hrvati pojedu 37 kg prženih krumpirića godišnje

U svijetu se godišnje proizvodi više od 320 milijuna tona
krumpira i na četvrtom je mjestu na svijetu kao prehrambena
kultura, nakon pšenice, kukuruza i riže. Volimo ga i mi. Prema
podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvati godišnje pojedu
oko 37 kilograma krumpira, a prženje je jedan od omiljenih
načina njegove pripreme. Najčešće ga kombiniraju s ketchupom.

Ketchup pak svoje podrijetlo vuče iz Kine, no trebalo je proći
puno godina dok je ovaj najbolji prijatelj prženih
krumpirića poprimio svoje današnje izdanje. Riječ ketchup dolazi
od kineske riječi kê-tsiap, a označavala je vrstu umaka od
fermentirane ribe s kojom su se prvi u Europi susreli Britanci u
17. stoljeću. Uz originalni recept, pri povratku su krenuli
razvijati i svoje varijacije kineskog umaka – s gljivama,
orašastim plodovima, školjkama i inćunima.

No, najvažniji sastojak nedostajao je sve do 19. stoljeća. Tek je
1812. godine zabilježen prvi recept koji je sadržavao
rajčicu kao glavni sastojak. Ketchup od rajčice ubrzo je postala
omiljena varijanta ovoga umaka, a industrijskom proizvodnjom
ketchup kakvoga poznajemo danas zauzeo je svoje zasluženo
mjesto kao prvi među umacima. Danas je spoj slanih i hrskavih
prženih krumpirića i slatkastog ketchupa dobro poznata
kombinacija diljem svijeta, ali i savršen način kako
proslaviti Svjetski dan prženih krumpirića.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije