Oksana (36): Ne, nije normalno godinama sjediti unutar četiri zida!

Oksana (36): Ne, nije normalno godinama sjediti unutar četiri zida!

Fizičko i psihičko nasilje trajalo je godinama. Kad sam shvatila da treba reći dosta, zatražila sam pomoći u Sigurnoj kući. Imam četvero djece koja su sa mnom od prvog dana i pomogla su mi da preživim to užasno razdoblje u životu. U Sigurnoj kući pronašli smo mir, a to nam je bilo i najbitnije. Iz nje nosim najvažniji dar, povratak samopouzdanja – otvoreno progovara Oksana Čurin (36), koja je spas potražila u skloništu za žrtve obiteljskog nasilja.

Želi pomoći i drugim ženama da skupe hrabrost. U Sigurnoj kući dobila je stručnu pomoć psihologa i socijalnih radnika. Uvidjevši da se mora početi sama snalaziti u životu i nakon šest godina na rodiljskom dopustu pronaći posao, odlučila se prijaviti u projekt “Poduzmi pozitivne korake za postizanje jednakosti pri zapošljavanju žena”.

Prije pet mjeseci uspjela se zaposliti kao šivačica navlaka u preloškoj tvrtki Hilding, a upisala se i na tečaj za vizažisticu.

Do dolaska u Sigurnu kuću nisam ni znala da imam umjetničku crtu. Nikad nisam ni pomislila da bih mogla postati vizažistica i izraziti svoju kreativnost. U udruzi Zora ponudili su mi nekoliko zanimanja za koja bih se mogla doškolovati. Za oko mi je odmah zapelo upravo to zanimanje koje ženama daruje ljepotu i daje im na samopouzdanju – kaže Oksana, jedna od tridesetak žena koje su prošle tečajeve za vizažistice, slastičarke, operaterke na računalu i domaćice.

Velik dio njih uspio se u godinu dana, koliko je cijeli projekt trajao, zaposliti. Iako radi kao šivačica i zadovoljna je radnim mjestom, sanja da jednog dana otvori svoj kozmetički salon.

Ako uspijem skupiti novac, ne mislim stati s obrazovanjem. Cilj mi je usavršiti se i za frizerku, manikerku ili pedikerku. Do otvaranja salona šminkam svoje kolegice kad me zamole, a imam i kćer gimnazijalku koja također ima koristi od mog novootkrivenog talenta – smije se Oksana, koja je nakon tromjesečnog tečaja na Pučkom otvorenom učilištu dobila i potvrdu o završetku obuke.

U udruzi Zora, koja je s HZZ-om i Sigurnom kućom kao partner uključena u projekt koji provodi Međimurska županija, prošla je radionice i savjetovanja. Upoznala je, dodaje, žene sa sličnim iskustvima pa su jedne drugima pomagale.

Lakše ti je kad čuješ da nisi jedini na svijetu koji to proživljava. Puno znači kad čujem da je netko prošao taj put i zna izlaz. Treba samo napraviti taj jedan korak i potražiti pomoć. Dugo godina sjedila sam unutar četiri zida i mislila da je to normalno. Ne, to nije normalno – kaže Oksana.

Nikad nije kasno za promjenu u životu – kaže Marina Kolar iz udruge Zora.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije