Pači, pači za dobRo jutro i laku noć

VIDEO I FOTO Predivne su: Pačji svijet je ukras i bogatstvo šetnice u Murskom Središću

Tko voli životinje, voli i ljude. Sudeći po ljubavi Središćanaca, prema pernatom svijetu u njihovoj gradskoj lučici, Središćanci su jedni od njih... Već gotovo 7 godina ovdje živi sve veći broj divljih patka. Sugrađani Vladimir Varšić (70) i Stjepan Špoljarić (71) njihovi su najbolji prijatelji...

Priču moramo započeti činjenicom kako najsjeverniji grad Hrvatske s danima poprima izgled koji ga svrstava među najljepše i najuređenije sredine lijeve i desne obale Mure.

Autor ovog priloga za tu je sredinu sentimentalnu vezan, odavde su mu korijeni, a za gradsku lučicu-ukras grada će reći kako je to “njegov grunt”. Da, bio je nekad. U nju s razlogm navraćaju namjernici grada, a u Murskom Središću čine sve da izgledom i događajima u njoj  grad dobije neka od obilježja koje druge sredine nemaju.

Želite li vidjeti jedo od njih morate u lučicu navratiti u vremenu između 9 i 9,30 sati i u 15,30 i 16 sati. To je tako zimi i ljeti. Naime, u to vrijeme na šetnici svoje dnevne obroke dobivaju divlje patke čiji ih je broj s godinama sve veći i veći. Zrnje kukuruza kao doručak, ručak pa i večeru već gotovo 7 godina im donse vršnjaci Čipči i Štef.

Znak za okupljanje je: – Pači, pači, pači… Znaju patkice što to znači jer su “uskladile” jezik sa svojim domaćinima. Po okončanom obroku, svako malo jato će na svoju stranu, a one privržene prolaznicima će ostatati plivati u mirnim vodama Mure znajući kako i od njih mogu ušećariti pokoju poslasticu. Veći dio će svaki na svoju stranu pa i preko Mure u Sloveniju.

Ponekad smo ovdje znali vidjeti tri prekrasna, ponosna labuda. U jednom razgovoru o tom pačjem svijetu u šali smo čuli  od gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka kako bi i od susjeda u deželi mogli zatražiti sufinanciranje pačjih obroka.

I tako iz dana u dan, iz godine u godinu… Pačji svijet je sve brojniji i to s pravom jer one bi rekle tu najbolji su ljudi…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije