TRAGOM VAŠIH PITANJA

HRPOM ŠLJUNKA ZABRANJEN PROLAZ Pedeset godina prelazili preko privatne parcele

Na jednom od poljskih putova u okolici Male Subotice nedavno je postavljena zapreka

To je ponukalo jednog od naših čitatelja da nam se obrati i zamoli da istražimo može li se na taj način zapriječiti prolazak ostalima.

Prema informacijama iz njegovog upita, tim su putem svi prolazili unatrag posljednjih 50 godina, pa je bilo nemalo iznenađenja kad su tamo osvanule dvije hrpe šljunka i natpis “Zabranjen prolaz”. Našeg čitatelja je zanimalo prisvaja li time netko taj put i ne ugrožava li tako ostale koji su njime prolazili.

Odgovor smo potražili kod načelnika Općine Mala Subotica Valentina Škvorca. On nam je kratko pojasnio da se put nalazi na privatnoj parceli.

>> HRPOM ŠLJUNKA ZABRANJEN PROLAZ Pedeset godina prelazili preko privatne parcele

– Put o kojem govorite nalazi se u k.o. Benkovec na k.č. 545, identičan sa čkbr. 444/18, zkul. 1721 k.o. Benkovec. Radi se o parceli koja je u privatnom vlasništvu i na kojoj u katastru nije evidentiran put već se vodi kao oranica površine 3273 m2. Vlasnik parcele, najvjerojatnije revoltiran ponašanjem prolaznika koji su vozilima uništavali trajni nasad na istoj parceli, zabranio je daljnje korištenje parcele za prolaz vozila. U izvodu iz katastra jasno je vidljivo da isti prolaz samo predstavlja prečac između Ulice Benkovec i ulice Matije Gupca i da svi vlasnici parcela do kojih je vodio put preko privatne parcele na čestice u svom vlasništvu imaju pristup sa javnog puta k.č. 1341/5 k.o. Benkovec, te da ne postoji nitko kojem je došlo do povrede prava pristupa na vlastitu parcelu.

U jednom odvjetničkom uredu u Čakovcu provjerili smo da li dugogodišnje korištenje tog puta daje ostalima kakvo pravo, ali kratko nam je potvrđeno da je načelnikovo obrazloženje ispravno. Čini se, po svemu, da je vlasniku takvo stanje jednostavno dozlogrdilo, pa će susjedi koji žele prolaziti tim putem morati pronaći način kako ga udobrovoljiti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije