Međimurska županija u suradnji s Agronomskim fakultetom pokrenula projekt utvrđivanja mogućnosti proizvodnje i plasmana jarećeg mesa kao županijske robne marke 'Međimurska jaretina'
Kozarstvo u Međimurskoj županiji ima dugu povijest i tradiciju
koja se uspješno razvija posljednjih 40-ak godina. U Međimurju se
uzgaja čak 40% uzgojno valjanih koza u Hrvatskoj, proizvodi 30%
ukupne količine kozjeg mlijeka, a Međimurje se može pohvaliti i
stadom s najvećom prosječnom mliječnosti koja iznosi 1179 kg te
najmlječnijom hrvatskom kozom. Brojke su to koje potvrđuju da smo
vodeća hrvatska županija u kozarstvu.
Upravo zato Međimurska županija posljednjih 15 godina sustavno
podupire kozare i rad Regionalne udruge kozara i ovčara putem
brojnih subvencija i potpora. Uzgajivačima koza direktno je
dodijeljeno više od milijun kuna za razvoj kozarstva, uzgoj i
držanje rasplodnih jarčeva i koza, iskorjenjivanje artritisa
encefalitisa kod koza, povećanje mliječnosti, a redovno se potiče
usavršavanje i edukacija pa naši uzgajivači odlaze na edukacije u
zemlje koje imaju razvijeno kozarstvo, poput Austrije i
Švicarske.
Kako bi se utvrdila mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda na
farmama mliječnih koza u Međimurju kroz uzgoj i plasman jarećeg
mesa kao županijske robne marke “Međimurska jaretina”, Međimurska
županija inicirala je novi projekt u suradnji s Agronomskim
fakultetom Zagreb. Kroz projekt “Međimurska jaretina – mogućnost
proizvodnje i plasmana” na odabranim će se poljoprivrednim
gospodarstvima utvrditi mogućnosti uzgoja jaradi za klanje s
posebnim osvrtom na tehnologiju hranidbe.
Prednosti projekta prezentirao je izv. prof. dr.sc. Antun
Kostelić sa Zavoda za opće stočarstvo Agronomskog fakulteta koji
je istaknuo sljedivost domaćeg mesa kao jednu od najvećih
pogodnosti: “Cilj je ispitati modele koji će omogućiti
uzgajivačima koza uzgoj jaradi do klaoničke težine uz minimalna
ulaganja. Analizirat će se i ekonomski pokazatelji proizvodnje
jaradi u svrhu ostvarenja dodatnog prihoda na farmama mliječnih
koza u Međimurju. Želimo odrediti mogućnosti plasmana jarećeg
mesa kao županijsku robnu marku trgovačkim lancima, mesnicama i
ugostiteljima.”
Župan Međimurske županije Matija Posavec uručio je profesoru
Kosteliću Ugovor o financiranju projekta “Međimurska jaretina –
mogućnosti proizvodnje i plasmana” kojim je utvrđeno da će
Agronomski fakultet kao nositelj projekta provoditi istraživanje
o mogućnostima stvaranja županijske robne marke “Međimurska
jaretina”.
“Međimurska jaretina ima velik potencijal s obzirom na dugu
tradiciju, trud i uspješnost naših kozara. Podaci prema kojima
smo “najkozarskija” županija obvezuju nas da krenemo s ovim
projektom, kako bi pomogli našim uzgajivačima, ali i zaštitili
autohtoni domaći proizvod. Po uzoru na brendiranje i promoviranje
naših proizvoda poput mesa z tiblice, pušipela, sira turoša i
međimurskog kalampera, u suradnji s akademskom zajednicom, želimo
stvoriti brend “Međimurska jaretina” te na taj način ponuditi
vrhunski proizvod, ali i promovirati Međimurje.”, kazao je župan
Međimurske županije Matija Posavec.
Tržište kozjeg mlijeka dobro je razvijeno, a ovim projektom želi
se stvoriti tržište za kozje meso, koje je zdravija alternativa
drugim vrstama mesa jer sadrži manje kalorija, masti i
kolesterola.
“Međimurska županija ima oko 40 uzgajivača koza i oko 3000
visoko kvalitetnih mliječnih koza te je primjer kako kozarstvo
dobrom organizacijom i napornim radom, a uz pratnju Županije i
ostalih službi lokalne zajednice, omogućava pristojan prihod za
život na gospodarstvu.”, naglasila je predsjednica Regionalne
udruge kozara i ovčara Nevenka Gadanec.
Međimurski uzgajivači koza pokazali su velik interes za ovaj
projekt, a uz analizu troškova i uvođenje odgovarajuće
tehnologije zahvaljujući kojoj će se smanjiti troškovi uzgoja,
važan korak je animiranje ugostitelja i mesne industrije s ciljem
plasmana jarećeg mesa kao županijske robne marke “Međimurska
jaretina”.