Krumpiri kao prilog uz meso, jogurt i voće, banana i mlijeko - ove namirnice se tako dobro slažu i većina ih kombinira, ali nisu baš najbolje za zdravlje.
Postoje mnoge kombinacije koje jede gotovo svaka osoba i koje
savršeno pašu, ali rade nam više štete nego koristi, prenosi Pink
Villa.
Zbog užurbanog načina života jako malo pažnje posvećujemo hrani
koju jedemo. Dođemo kući s posla, osjetimo snažnu glad i
posegnemo za prvim što nam se nađe na putu. Uz to, bitno je
da je vrlo jednostavna i brza priprema.
Mnoge kombinacije namirnica mogu loše utjecati na probavni sustav
i stvoriti mučninu, bolove i vjetrove.
Voda i hrana
Nerijetko ljudi uz obrok uzimaju čašu vode ili soka, ali to je
jako štetno za organizam. Voda razrijeđuje kiseline u želucu koje
su bitne za probavljanje hrane. Radije popijte čašu vode prije
jela kako biste spriječili prejedanje.
Banana i mlijeko
Ovo je druga grozna kombinacija koja stvara osjećaj težine u
trbuhu. Također, može dovesti do letargije – stanje umora,
zamora, premora ili nedostatka energije za normalno
funkcioniranje organizma. Ako volite ovu kombinaciju u obliku
shakea dodajte muškatnog oraščića, kardamom ili cimet za bolje
probavljanje.
Sir i grah
Vrlo česta kombinacija u meksičkoj kuhinji, ali dovodi do
nadutosti, plinova i drugih problema s probavom. Ako imate
slabiji probavni sustav izbjegavajte sir i grah zajedno.
Sok i žitarice
Mnogi vole piti sok uz žitarice i misle kako im to daje energiju
za ostatak dana. Ipak, treba napomenuti da kiseline u voćnim
sokovima poput soka od naranče mogu spriječiti razgradnju
ugljikohidrata jer utječu na aktivnost enzima. Sok možete piti
oko sat vremena prije ili nakon što pojedete žitarice.
Rajčica i krastavac Jako popularna kombinacija dvije namirnice
pogotovo u ljetnim mjesecima kada su to dva glavna sastojka svih
salata. Ipak, taj spoj i nije baš zdrav jer im je potrebno
potpuno drugačije vrijeme da se probave. Jedite ih radije
odvojeno.
Krumpiri i meso
Nezamislivo je jesti krumpire bez mesa, pa tko ne voli tu
kombinaciju? Nažalost, nezdravo je i stvara osjećaj težine. Dok
krumpir zahtjeva alkaloidnu probavnu tekućinu, meso zahtijeva
kiselu. To može dovesti do žgaravice i plinova.
Pivo i orašasti plodovi
Na kućnim tulumima i u kafićima često se uz pivo posluže orašasti
plodovi, najčešće kikiriki, a ljudi ne znaju da to nije
najzdravija kombinacija namirnica za tijelo. Slani orašidi dovode
do dehidracije, a samim time pijete sve više i više piva. Velika
količina piva dovodi do nadutosti, ali i do debljanja ako ju
pijete često.
Jogurt i voće
Omiljeni doručak ili užina često je jogurt s voćem, ali bakterije
iz jogurta u dodiru sa šećerom iz voća stvaraju toksine, dovode
to alergija i prehlade. Također, kiseline iz voća i proteini iz
jogurta mogu utjecati na probavu. Jogurt uzmite s medom, cimetom
i grožđicama umjesto sa svježim voćem.