Za ovaj recept trebat ćete pripremiti tijesto za pizzu dva i pol dana unaprijed, ali vjerujte da se trud isplati!
Zanimljivo je da je ova pizza u potpunosti bez rajčica, ali s
krumpirima, ružmarinom i šparogama, čija je sezona na vrhuncu.
Za ovaj recept trebat ćete pripremiti tijesto za pizzu dva i pol
dana unaprijed, ali vjerujte da se trud isplati!
Pizza s krumpirom, zelenim šparogama i
ružmarinom
Sastojci (za 2 osobe)
250 g brašna za pizzu (brašno za kruh) + valjak za tijesto kako
biste ga raširili po površini
1 žličica soli
0,6 g suhog pekarskog kvasca
190 g mlake vode
1 stručak debelih zelenih šparoga
1 veliki krumpir
2 stručka svježeg ružmarina
1 stručak bosiljka
sol
Priprema (za tijesto): Pomiješajte brašno,
kvasac i vodu i miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Stavite tijesto u veću zdjelu, pokrijte ga i ostavite da se diže
u kuhinji 12 sati. Ako je prevruće, stavite ga u hladnjak. Nakon
12 sati, tijesto stavite u hladnjak na dva dana. Na hladnom će se
nastaviti polako dizati. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Napravite
kuglu i ostavite 20 minuta.
Priprema (za ostale sastojke): Operite
krumpir i s korom ga izrežite na vrlo tanke kriške. Posolite,
popaprite i ostavite da stoji. Operite šparoge. Vlaknasto dno i
vrhove odrežite te uz pomoć noža za guljenje povrća napravite
tanke trake po dužini i odmah ih stavljajte u posudu s hladnom
vodom. Dlanovima i prstima raširite tijesto do rubova koji će
ostati malo deblji. Odozgo posložite kriške krumpira i pospite ih
usitnjenim ružmarinom.
Pecite 10 minuta na 220 ºC. Pizzu izvadite iz peći i na krumpire
posložite vrhove i trakice šparoga koje ste prethodno ocijedili i
osušili. Ponovno pospite usitnjenim ružmarinom. Zalijte s
nekoliko kapi ulja, dodajte grančice ružmarina i pecite 20 – 25
minuta na 220 ºC.