Godinama pripremate janjetinu na isti način i glavni ste autoritet u obitelji kad je ovo meso u pitanju. Ove godine isprobajte recept koji nam je darovala Ana Grgić i nadmašite sami sebe.
Janjetina je bogata okusom i ne zahtijeva mnogo začina, ali se
izvrsno slaže s češnjakom, origanom, ružmarinom, mažuranom,
metvicom i majčinom dušicom. Nemojte pretjerati jer su već dvije
grančice ružmarina dovoljne za nekoliko kilograma mesa.
Janjetina
Potrebno vam je:
2 kg janjeće koljenice
limun
ružmarin
timijan
metvica
češnjak
maslinovo ulje
Priprema: Janjetinu premažite uljem i začinima
(češnjakom, limunom, svježim ružmarinom, majčinom dušicom i
metvicom) pa ostavite da ostoji preko noći ili nekoliko sati.
Stavite u posudu za pečenje, čvrsto pokrijte folijom i pecite u
pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 90 minuta.
U međuvremenu pripremite ratatouille. Skinite foliju, ako je meso
mekano stavite na janjetinu nekoliko kockica maslaca i nastavite
peći bez folije 15-ak minuta kako bi meso dobilo lijepu smećkastu
boju.
Ratatouille
Potrebno vam je:
1 patlidžan
1 tikvica
1 glavica luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
½ kg rajčica
½ kg rajčica za umak
2 češnja češnjaka
timijan
ružmarin
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema: Povrće operite, odrežite peteljke, a
potom narežite na jednake tanke ploške. Sitno nasjeckajte luk i
češnjak, prepržite na maslinovu ulju te dodajte usitnjenu i
oguljenu rajčicu za umak. Dodajte sol, papar, timijan te pirjajte
15-ak minuta. Umak od rajčice prebacite u posudu za pečenje te na
njega u krug rasporedite ploške povrća.
Začinite maslinovim uljem i dodajte začine, poklopite poklopcem
ili folijom te pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Maknite poklopac ili foliju te vratite u pećnicu na 20-ak minuta
da povrće dobije zlatnu boju.