Zbrinjavanje iskorištenih lampaša skupo se plaća

Zbrinjavanje iskorištenih lampaša skupo se plaća

Sve što prođe preko trake balira se i vozi u tvrtku Eko put u Glini, jednom od rijetkih otkupljivača iskorištenih lampaša u Hrvatskoj

Komunalci diljem Hrvatske ovih dana skupljaju lampaše po grobljima. Kao i svake godine, nakon Svih svetih tone i tone metala, plastike i parafina izazivaju glavobolju tvrtkama zaduženima za zbrinjavanje otpada. Samo na čakovečkom groblju, na kojem je oko 5500 grobnih mjesta, skupit će se između 70 i 80 tona lampaša!

– Recesija se na grobljima nije vidjela! Ako uzmemo da je za cvijeće i lampaše po grobu potrošeno u prosjeku 400 kuna, i kad oduzmemo grobove koje nitko ne posjećuje, a takvih je desetak posto, dolazimo do podatka da su na čakovečkom groblju ostavljena dva milijuna kuna. Je li to bilo nužno i je li za iskazivanje pijeteta pokojnicima dovoljan jedan lampaš i jedan buket, to ostaje svakome da sam procijeni – kaže Saša Avirović iz Čakoma.

Na jednom je grobu, kaže, jednom izbrojio čak 62 lampaša! Lampaši već na groblju prolaze prvu selekciju. Komunalci skidaju poklopce i uklanjaju staklene lampaše, kojih je desetak posto. Iako su na groblju postavljeni kontejneri za nerazgradivi otpad, građani lampaše često odlažu u kante za biološki otpad. Nakon prve selekcije, kamioni lampaše odvoze na odlagalište otpada u Totovec.

Tamo se sipa na pokretnu traku na kojoj radnici prebiru preostale staklene lampaše. Sve što prođe preko trake balira se i vozi u tvrtku Eko put u Glini, jednog od rijetkih otkupljivača iskorištenih lampaša u Hrvatskoj.

– Tamo se lampaši melju i odvaja se nesagoreni parafin koji se slaže u blokove i prodaje proizvođačima lampaša. No, plastika se, koliko znam, baca i ne iskorištava se više – kaže Avirović. Davno su prošla vremena kad su tvrtke plaćale komunalcima za lampaše.

Danas komunalne tvrtke moraju platiti samo da ih se riješe. Tvrtka iz Gline za tonu otpada traži stotinjak kuna. Jedna slovenska tvrtka iz Gornje Radgone svojedobno je ponudila preuzimanje lampaša koje bi spalila u svojoj spalionici, ali za cijenu od 1500 kuna po toni! U Čakomu su tu ponudu ljubazno odbili.

– Da smo išli u taj aranžman, robna naknada koju plaćaju građani ne bi bila dovoljna ni za zbrinjavanje lampaša, a kamoli za drugi otpad – ističe Avirović.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije