jako fino

Jednostavan recept za toplu pitu od špinata

Za konzumiranje špinata ne treba nam poseban razlog, ali nije naodmat podsjetiti da je ova supernamirnica odličan izvor vitamina C, K, B i beta karotena.

Ovu zahvalnu namirnicu možemo konzumirati u bezbroj različitih
oblika, a mi vam donosimo recept za pitu Ane
Grgić
koji je toliko jednostavan i ukusan da ga se
nećete moći zasititi!

Topla pita od lososa i špinata

Nadjev:

250 g dimljenog lososa
150 g špinata
500 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice brašna limunova korica sol, papar, češnjak, maslinovo
ulje, začinsko bilje

Priprema:

Na maslinovu ulju popržite nasitno sjeckani češnjak i začinsko
bilje. Lagano dodajte brašno i dobro promiješajte, podlijte
vrhnjem za kuhanje i miješajte brzo da se razbiju grudice,
umiješajte sitno nasjeckani losos i špinat te malo naribane
limunove korice. Po želji posolite i popaprite.

Recept za prhko tijesto

Sastojci:

350 g brašna 150 g maslaca 2 žlice vrhnja 1 jaje malo soli

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Sve sastojke pomiješajte i
zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu
foliju. Stavite na hladno pola sata da se tijesto stisne. Nakon
toga ga tanko razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu.

Na tijesto položite papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa po
njemu rasporedite rižu (da se kalup od tijesta lijepo oblikuje i
ne napuhne pri pečenju) te pecite desetak minuta.

Kalup s tijestom izvadite iz pećnice, uklonite rižu i papir,
napunite nadjevom pa još pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak
minuta. 

Pitu poslužite toplu, narezanu na kriške. Uz nju možete poslužiti
cherry rajčice i osvježavajuću salatu od rikule s listićima
limunove korice i klicama. Ako imate male kalupe za pite,
dimenzija oko 12 cm, možete napraviti 6 malih pita i svakome
poslužiti jednu pitu. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije